Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výplata nemocenského po uplynutí podpůrčí doby

Přeji hezký den, prosím o radu jak mám postupovat ohledně ukončení nemoc. dávek.
V roce 2010 jsem podstoupila operaci lokte z nad. přetěžování způsobené v zaměstnání. Po třech měsících nemocenské jsem se vrátila do práce a za další čtyři měsíce nastoupila na nemoc. z důvodu onemoc. druhé pravé ruky, má lekařka mě také poslala na kliniku pro nemoc z povolání, která je ještě doposud v jednání a není ukončena. Nyní  mi ale skončily nemoc. dávky a posudková komise zamítla důchod i prodloužení nemoc. dávek. Ruce mě stále bolí i přesto mě poslala má oš. lékařka do práce s papírem pro mého zaměstnavatele, že má práce není vhodná se zatěžováním horních končetin. Toto jsem předala mému zaměstnavateli, který řekl, že mi ukončí poměr dohodou, s tím, že pro mě jinou práci nemá, podotýkám, že pracuji v zemědělství, kde je práce dost těžká. Je to týden co se mo neozývá ani nebere telefon, nevím jak dál postupovat a co dělat. Jsem sama s dcerou, nemám žádné finanční prostředky a tak vás prosím o pomoc jak postupovat, abych neudělala nějaké chyby. Děkuji za odpověď.

airen

Odpověď:

Dobrý den,

maximální délka podpůrčí doby stanovená zákonem o nemocenském pojištění je 380 kalendářních dní. Po uplynutí této podpůrčí doby můžete podat žádost na okresní správu sociálního zabezpečení a posudkový lékař rozhodne o Vašem případném nároku na prodlouženou nemocenskou. Takto lze prodloužit vyplácení nemocenských dávek do maximální výše 350 kalendářních dní a to po nejvíce 3 měsíčních inetrvalech (žádost můžete podávat opakovaně).

Z vašeho dotazu předpokládáme, že jste tyto možnosti vyčerpala. Je ale možné proti rozhodnutí o nepřiznání výplaty nemocenského po uplynutí podpůrčí doby podat odvolání. Odvolání proti tomuto rozhodnutí se podává do 15 dnů ode dne jeho doručení u orgánu, který rozhodnutí vydal.

Pokud zmiňujete zamítnutí důchodu ze strany posudkové komise, pravděpodobně máte na mysli důchod invalidní. Proti tomuto rozhodnutí je možno podat námitky do 30 dnů ode dne, kdy Vám toto rozhodnutí bylo doručeno u orgánu který rozhodnutí vydal. Více informací naleznete v již zodpovězeném dotazu zde. Pokud ale nikoli, bylo by řešeím o invalidní důchod zažádat. Podrobnosti o podmínkách nároku na invalidní důchod naleznete zde.

Co se týká ukončení pracovního poměru, bylo by nejvhodnější, aby byl tento ukončen ze strany zaměstnavatele z důvodu nadbytečnosti nebo organizačních změn. Případně pokud podepíšete ukončení pracovního poměru dohodou, aby zde byl jeden z těchto důvodů uveden. V takovém případě byste následně měla nárok na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku. Pokud tedy v dohodě o ukončení pracovního poměru bude výslovně uveden tento důvod ukončení, pak Vám nárok na odstupné vzniká.

Vaše Férová nemocnice

10.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS