Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výplata dávek nemocenského v případě navazující neschopnosti

Dobrý den,


chtěla bych se prosím zeptat. Mám vystavenu neschopenku od obvodního lékaře na problémy se zády. V září bych měla jít na operaci ženského rázu, kdy budu v neschopnosti cca 2 měsíce. Chci se tedy zeptat, zda je možné přejít z jedné neschopenky na druhou. Jsem toho času bez práce, ale nejsem hlášena na úřadu práce, neschopenka mi bude vyplácena ČSSZ od 21. dne pracovní neschopnosti. Neběží při vystavení druhé neschopenky zase 21 denní lhůta?

Děkuji

Axis

Odpověď:

Dobrý den,

při přechodu z jedné neschopenky na druhou  je důležité, aby na sebe jednotlivé neschopenky přímo navazovaly, a to proto, abyste nemusela znovu absolvovat neplacené dny na neschopence. Jednotlivé neschopenky na sebe musí přímo navazovat tak, že jedna skončí například ve středu a druhá začně hned následující den, tedy ve čtvrtek.

Neschopenka Vám bude vystavena Vaším ošetřujícím lékařem, jenž nemusí být ten samý, který Vám vystavil neschopenku předchozí. 

Ve zkratce se stačí ohlásit ošetřujícímu lékaři s Vaší žádostí nejpozději následující den poté, co vznikla Vaše nová pracovní neschopnost, pokud se tak stalo v průběhu nebo nejpozději následující den po skončení předchozí neschopnosti. Pokud takto učiníte v daném termínu jedná se pak o neschopnost navazující, kde Vám podpůrčí doba nebude přerušena. Tudíž nebude zde ani ona 21 denní lhůta kdy máte nárok na náhradu mzdy, nikoliv nemocenské. 

Otázkou však může být to, že jste bez práce. Registrace na úřadu práce není překážkou pro pobírání dávek nemocenské. Pobírat dávky jako nezaměstananá můžete totiž jen za splnění určitých podmínek. Je možné, že jste onemocněla v ochranné lhůtě 7 dnů od ukončení pracovního poměru, nebo jste ukončila pracovní poměr v průběhu dočasné pracovní neschopnosti. V dočasné pracovní neschopnosti můžete být také i v případě, že jste onemocněla až po uplynutí ochranné lhůty. Dočasná pracovní neschopnost pak slouží jako potvrzení o tom, že nemůžete plnit své povinosti vůči úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, je však nutné mít na paměti, že v tomto případě nedochází k vyplácení dávek nemocenské. 

Doporučovali bychom Vám se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), kde konzultujte možnosti vyplácení dávek ve Vaší situaci.Telefonní číslo na linku ČSSZ ve věcech nemocenského pojištění je 840 406 040, více informací naleznet zde.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS