Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpis ze zdravotnické dokumentace při posuzování způsobilosti k práci

Dobrý den,

je pro vypracování posudku o zdravotní způsobilost lékařem před vstupem do zaměstnání nezbytně nutný výpis z dokumentace od mého ošetřujícího lékaře? Nemohu místo výpisu poskytnout "závodnímu" lékaři jen své čestné prohlášení? Pracovní pozice je v administrativě, kategorie 1. Děkuji.

MS

Odpověď:

Dobrý den,

vaše čestné prohlášení nemá stejnou informační hodnotu jako vaše zdravotnická dokumentace. Proto by lékaři pro posouzení schopnosti výkonu dané pracovní náplně nemělo stačit prohlášení pacienta, že je zdráv.

Lékařský posudek o zdravotním stavu pacienta za účelem posouzení zdravotní způsobilosti k práci vydává lékař až po zjištění všech okolností, které by mohly mít vliv na výkon práce konkrétním pacientem. Při zjišťování zdravotní způsobilosti vykonávat konkrétní práci musí lékař vycházet při hodnocení:

  1. z výsledků lékařské prohlídky, kterou sám provede,
  2. z výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi - z něj lékař zjistí zdravotní "minulost" pacienta a může odhalit rizika spojená s výkonem práce,
  3. ze zdravotní náročnosti pro výkon práce, pro které je osoba posuzována, a podmínek, za kterých je činnost vykonávána.

Aby tedy lékař mohl správně zhodnotit všechna kritéria zdravotní způsobilosti, potřebuje k tomu všechny výše uvedené informace. Zdravotní dokumentace obsahuje velké množství informací, které lékař potřebuje k rozhodování a nelze je získat pouhým prohlášením. Je na odpovědnost samotného "závodního" lékaře, že poskytne tento správný a objektivní posudek - pravděpodobně tak tedy bude chtít znát obsah dokumentace. Jinak by se lékař vystavil nebezpečí nesprávného posouzení a zaměstnavatel by se pak mohl vůči němu bránit, že mu lékař doporučil zaměstnance se skrytými zdravotními potížemi apod.

Výpis z dokumentace by si však měl vyžádat sám "závodní" lékař a to na náklady zaměstnavatele (ten totiž hradí pracovnělékařské prohlídky). Jedná se totiž o povinnost lékaře zjistit objektivně zdravotní stav pacienta a tak je tedy i jeho povinností obstarat si výpis z dokumentace. Podporu naleznete v zákoně č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, konkrétně v § 42.

Vaše Férová nemocnice

 

15.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS