Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výhody pro zaměstnavatele při zaměstnání osoby s invalidním důchodem 3. stupně

Dobrý den, nyní mi byl přiznán invalidní důchod 3. stupně, přesto bych ráda pracovala, např. doma administrativní práce. Slyšela jsem, že v případě, že zaměstnavatel zaměstná invalidu, má od státu nárok na úlevy či příspěvky. Na tomto závisí i má další působnost v práci a výše mé mzdy. O jaké příspěvky se jedná (jaká vyhláška či zákon)? Děkuji za odpověď.

NIKA

Odpověď:

Dobrý den,

mezi výhody pro zaměstnavatele, kteří do pracovního poměru přijali invalidní důchodce, patří zejména sleva na dani, případně příspěvek na náklady včetně sociálního zdravotního pojištění až do výše skutečně vyplacených mzdových nákladů. Příspěvek na náklady získá zaměstnavatel na základě dohody s úřadem práce. Pro více informací můžete navštívit specializované webové stránky zde nebo zde

Legislativa vztahující se k zaměstnávání invalidních osob: zákon č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti a jeho prováděcí vyhláška č. 518/2004 Sb.

Pokud pobíráte invalidní důchod, můžete si přivydělávat (v rámci zaměstnaneckého poměru i jako OSVČ).  Výše výdělku omezena není, ale je třeba dbát na omezení vyplývající ze zdravotního stavu. Přiznání invalidního důchodu závisí na tom, nakolik je snížena Vaše pracovní schopnost, tedy schopnost vykovávat výdělečnou činnost odpovídající našim tělesným, smyslovým a duševním schopnostem.

Abyste neohrozila pobírání svého invalidního důchodu, rozsah pracovního zatížení by měl odpovídat Vaší "snížené pracovní schopnosti" podle stupně invalidity.

Pokud pobíráte plný invalidní důchod, resp. invalidní důchod 3. stupně (neboť v současnosti se rozlišuje invalidní důchod dle stupňů invalidity, avšak přetrvává staré označení plný a částečný důchod), nepředpokládá se, že budete pracovat na poloviční a už vůbec na plný úvazek. Jinak hrozí, že při dalším přezkumu o důchod přijdete nebo Vám bude snížet stupeň invalidity, neboť úřady mohou dospět k závěru, že se Váš zdravotní stav stabilizoval nebo že jste se na své postižení již adaptovala. To je pak důvodem k závěru, že se Vám zvýšila pracovní schopnost.

I při plné invaliditě ale zbývá až 30% pracovní schopnost, kterou je možné k přivýdělku využít.

Vaše Férová nemocnice

18.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS