Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výhody při invaliditě 2. stupně

Dobry den. Byl mi po tezke autonehode priznan inv. duchod 2. stupne. Mam narok vozit v aute cedulku pro invalidy? Jake dalsi pripadne vyhody jsou spjate s invaliditou? Slysel jsem, ze oznaceni invalidy v aute muze slouzit na dalnici jako dalnicni znamka. Je to pravda? Dekuji za odpoved.

Odpověď:

Dobrý den,

z invalidity obecně neplyne moc výhod. Kromě invalidního důchodu zde existuje sleva na dani z příjmů ve výši 2 510 Kč ročně a zvýhodnění při hledání zaměstnání, pokud je osoba v evidenci úřadu práce. Potom byste měl například nárok na bezplatnou poradenskou činnost zaměřenou na volbu zaměstnání nebo na teoretickou a praktickou přípravu pro výkon vhodného zaměstnání apod.

Další mimořádné výhody jsou poskytovány občanům s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které podstatně omezuje jejich pohybovou nebo orientační schopnost. Tyto výhody jsou rozdělovány do 3 stupňů. S oprávněním využívat mimořádné výhody 1. stupně je spojen průkaz TP, 2. stupně průkaz ZTP a 3. stupně průkaz ZTP/P. Zde najdete seznam postižení odůvodňujících přiznání mimořádných výhod.

O přiznání mimořádných výhod je však třeba zažádat na sociálním odboru obce s rozšířenou působností. To, že máte invalidní důchod automaticky neznamená, že máte zároveň nárok na tyto mimořádné výhody. Pracovníci úřadu nechají nejprve posoudit zdravotní stav žadatele posudkovým lékařem a na jeho základě teprve rozhodnou o udělení výhod.

Držitelům průkazů mimořádných výhod jsou poté poskytovány slevy na kulturní a sportovní akce, nárok na bezplatnou dopravu v MHD, slevy na vlak apod. Více o mimořádných výhodách se dozvíte například zde.

Vámi zmiňovaná cedulka pro invalidy je vydávána jen držitelům průkazů výhod 2. a 3. stupně. Držitelé této cedulky poté opravdu nemusí platit dálniční známku, pokud jsou v autě přepravováni a je-li vlastníkem motorového vozidla postižená osoba nebo osoba jí blízká.

Pokud byste chtěl více informací, můžete se zkusit obrátit na některou z neziskových organizací zde, které se zabývají přímo sociálními službami a sociálním zabezpečením

Vaše Férová nemocnice

29.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS