Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vydání potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den, před měsícem mi diagnostikovali neurotetanii, měla jsem silné záchvaty, jelikož nevěděli co to je. Dnes po 2 měsících mi obvoďák řekl, že potvrzení na to nedostanu, že se z toho musím vylízat sama, že v podstatě jsem dobrá. Zato na úřadu práce chtějí potvrzení, že se léčím ( čeká mě ještě psycholog). Že v takovém stavu nemůžu jít do práce. Záchvaty mám stále nepravidelně a náběh na hypotyreozu. Co mám dělat? Může nebo musí mi to potvrzení napsat třeba neurolog či interní lékař? Děkuji moc! Pěkný den!

mona.de

Odpověď:

Dobrý den, 

potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti vydává ošetřující lékař, který svým vyšetřením zjistil, že pacient není schopen vykonávat svou práci a to v rozsahu své odbornosti. Vašim ošetřujícím lékařem je specialista, pokud pokud k němu pravidelně chodíte na kontroly, je tedy obeznámen s Vašim zdravotním stavem a měl by Vám potvrzení o pracovní neschopnosti vydat on. Pokud Vám specialista pouze dělal vyšetření, jednotlivý zákrok, atd. a na kontroly již chodíte k Vašemu praktickému lékaři, potvrzení o pracovní neschopnosti by Vám měl vydat praktický lékař. Pokud tedy ještě chodíte na kontroly k neurologovi nebo jinému specialistovi, doporučovali bychom Vám požádat o potvrzení pracovní neschopnosti jeho. 

Druhou možností by bylo podat návrh na přezkoumání proti posouzení Vašeho zdravotního stavu praktickým lékařem, který stanovil, že nejste pracovně neschopná. To lze podat do deseti dnů od doby, kdy Vám bylo doručeno, pravděpodobně je tedy nyní již pozdě. Můžete jej ale podat proti příštímu posouzení Vaší pracovní schopnosti praktickým lékařem, pokud Vás opět shledá pracovně schopnou. K tomu, abyste mohla podat návrh na přezkoumání, je třeba písemné posouzení Vašeho zdravotního stavu a podává se prostřednictvím lékaře s jehož rozhodnutí nesouhlasíte k jeho nadřízenému. Více o přezkoumání posouzení dočasné pracovní neschopnosti naleznete v sekci často kladené otázky

Podobný případ jsme řešili zde

Vaše Férová nemocnice

 

9.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS