Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky v těhotenství

Dobrý den,

jsem těhotná a pracovala jsem na třísměnný provoz a náhradní práci pro mě nemají, tím pádem mi hned vystavili nemocenskou.

Teď od nového roku 2012 jsou povolené jen vycházky na 6 hodin denně. Přitom nejsem nějak nemocná a těhotenství probíhá v pořádku, tak proč musím mít omezené vycházky a cítit se jak ve vězení?

Je nějaký způsob jak dostat buď neomezené vycházky, nebo to nějak zařídit?

Děkuji za odpověď.

 

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

dle platného práva jsou vycházky opravdu limitovány 6 hodinami denně od 7 do 19 hodin. Pouze v případech, kdy léčebný režim u závažných onemocnění neumožňuje využít stanovenou dobu vycházek, může lékař s předchozím souhlasem okresní správy sociálního zabezpečení povolit, aby si práce neschopný volil vycházky(taktéž pouze v době od 7 do 19 hodin) podle svých potřeb.

Přestože doslovné znění zákona na těhotné ženy tedy nepamatuje, zkuste požádat svého lékaře, ať se na okresní správu sociálního zabezpečení obrátí s žádostí o souhlas a v ní uvede, že takovýto zbytečně stresující režim je ve vašem stavu nevhodný. Je možné, že správa sociálního zabezpečení pořádně odůvodněné žádosti vyhoví i přesto, že litera zákona je v tomto případě dosti přísná.

Pokud vám nebude vyhověno, můžete podat písemně prostřednictvím svého lékaře proti tomuto rozhodnutí do 3 dnů návrh na přezkoumání. Informace k tomuto návrh můžete nalézt v často kladených dotazech zde.

Zákonodárcem zvolené řešení nepovažujeme ve vztahu k těhotným ženám za příliš vhodné a pokusíme se na tento problém upozornit.

Vaše Férová nemocnice

13.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS