Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky při úrazu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na délku vycházky při zlomenině ruky. Můj chirurgický lékař mi určil vycházky 2x2 h denně. Při dotazu o změně byl nepříjemný. Mám ve svém okolí desítku známých, kteří měli i horší úrazy nebo stejné a vycházky mají neomezené. Prožívám docela stresující období, takže trávení doma mě ubíjí. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

o povolení a rozsahu vycházek v době dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje pouze Váš ošetřující lékař.

Neexistuje žádný právní předpis, který by lékaři zakazoval (nebo naopak nařizoval) jaké vycházky dát osobě v dočasné pracovní neschopnosti při konkrétním úrazu či nemoci. Lékař tedy stanoví vycházky přiměřeně k zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného, přičemž může napsat i vycházky neomezené (celodenní).

Obraťte se tedy se svou žádostí na ošetřujícího lékaře a pokuste se s ním domluvit. Vzhledem k tomu, že máte „pouze“ zlomenou ruku, což obecně známo nevyžaduje klid na lůžku, nevidíme důvod, proč by Vám lékař nevyhověl a vycházky alespoň neprodloužil.

Pokud Vám však lékař nevyhoví, můžete vyžadovat vydání jeho zamítavého rozhodnutí. Proti tomuto rozhodnutí pak můžete do 3 dnů od jeho obdržení podat návrh na přezkoumání prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení (nemá-li ošetřující lékař vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři).

Jestliže Vašemu návrhu nebude vyhověno, měl by být postoupen do 5 dnů jako odvolání orgánu, který zdravotnické zařízení zřídil, nebo registroval (nejčastěji krajský úřad, nebo ministerstvo zdravotnictví). Ten pak Váš návrh buďto zamítne, nebo zruší napadený lékařský posudek a vrátí věc zdravotnickému zařízení k novému rozhodnutí.

Obdobné dotazy jsme již v naší poradně řešili např. zde.

Vaše Férová nemocnice

31.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS