Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky při dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

jsem na nemocenské - rizikové těhotenství. Mám stanové vycházky od 14 hod do 18 hod, ale jelikož jsem objednaná ke svému zubnímu lékaři na 11 hod dopoledne, mám strach z případné kontroly.

Nevím co dělat, pokud by mě nezastihli doma. Nechávají ve schránce nějaký lístek, že u mě byli a nezastihli mě? Na koho se případně obrátit s vysvětlením, že jsem byla u lékaře? Mockrát děkuji za odpověď.

Shakinka

Odpověď:

Dobrý den,

 

domníváme se, že nejvhodnější postup je oznámit svému ošetřujícímu lékaři, že jste objednaná k zubnímu lékaři a požádat ho, aby Vám proto pro tento případ stanovil dobu vycházek odlišně (např. od 10.00 do 14.00).

Kontroly provádí zaměstnavatel (prvních 21. kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti) nebo orgány okresní správy sociálního zabezpečení (od 22. dne dočasné pracovní neschopnosti). Pokud takovou kontrolu provedou, musí Vám zaslat písemný záznam o kontrole.

Pokud by se Vám tato situace stala, musíte OSSZ nebo zaměstnavateli vysvětlit důvody své nepřítomnosti u sebe doma hned další pracovní den, kdy se o provedené kontrole dozvíte. Podle našeho názoru je návštěva u lékaře omluvitelným důvodem pro nepřítomnost.

 

Vaše Férová nemocnice

 

5.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS