Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky během rizikového těhotenství

Dobrý den, otěhotněla jsem metodou IVF a po komplikacích jsem na neschopence. Studuji dálkově prvním rokem univerzitu, kde výuka probíhá blokově jednou za 14 dní. Prosím Vás o radu, jak je možné i při pracovní neschopnosti ve studiu pokračovat, zda je možné požádat o vyjímečné vycházky. Přijde mi škoda se studia vzdát. Jedná se pouze o povinné řednášky a zkoušky, které jsou opravdu občas, jinak samozřejmě mohu studovat doma. Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Tinakaterina

Odpověď:

 

Dobrý den,

výjimečné vycházky zákon bohužel nezná. Maximální doba vycházek je v celkovém rozsahu 6 hodin denně a to od 7 do 19 hodin. Překročit tuto dobu (nechat pacienta, aby si vycházky volil sám dle aktuální potřeby) je možné jen po předchozím písemném souhlasu orgánu nemocenského pojištění (okresní správa sociálního zabezpečení). Toto je možné také v případě, kdy celkově závažný zdravotní stav neumožňuje pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek.

Pokuste se s lékařem dohodnout tak, aby jste si dobu vycházek mohla určit sama. K tomuto je potřeba získat zmiňovaný souhlas Okresní správy sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

 

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS