Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky během rizikového těhotenství

Vážená poradno,

potřeboval bych od Vás poradit.

Manželka je těhotná, čekáme dvojčata. Momentálně je manželka v 20. týdnu těhotenství. Vzhledem k tomu, že se jedná o rizikové těhotenství a její práce je stresující, manželka by měla být vypsána na „nechopence“. Podle toto, co jsem se z Vašich stránek dozvěděl, v současné době není možné mít neomezené vycházky, pouze na 6 hodin denně, pokud to lékař uzná za vhodné. Manželka má veliký strach z kontrol a z toho, že by mohla přijít o nemocenské dávky a proto by musela být stále doma. Být několik měsíců zavřená doma je nemyslitelné, rovněž to, aby se s rizikovým těhotenstvím stresovala v práci až do mateřské dovolené. Můžete nám prosím poradit, co s tím udělat?

 

 

 

Děkuji

 

 

 

S pozdravem

 

Juraj Cholvádt

FN

Odpověď:

Dobrý den,

nejlepší by bylo, abyste se obrátili na lékaře, ke kterému máte důvěru a probrali s ním své možnosti. 

Máte pravdu v tom, že v dnešní době není možné mít neomezené vycházky. Vycházky může stanovit ošetřující lékař pouze v rozsahu, který stanoví zákon nejvýše v celkovém rozsahu hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom lékař vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. Doba by měla odpovídat zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a nenarušovat stanovený léčebný režim, ale je možné se s lékařem dohodnout tak, aby vám časově vyšel vstříc.

Výjimečně může ošetřující lékař v případech povolit v případě, kdy mimořádně náročný léčebný plán nebo celkový zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, aby si volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. K tomuto je potřeba získat také souhlas České správy sociálního zabezpečení. O toto povolení žádá váš lékař na vaši žádost.

Vaše Férová nemocnice

 

2.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS