Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

V jakém rozsahu smí pracovat osoba s 3. stupněm invalidity?

Dobrý den. Vůbec si nevím rady. Na OSSZ mi řekli, že od 1. 1. 2010 se ve III. stupni nesmí pracovat. Jenže mě šoupli do III. stupně, aniž by mi dali větu, že smím pracovat za mimořádných podmínek a nebo že nesmím pracovat. Je mi 22 let a sedět doma 24 hodin se mi nechce. Nevím jestli můžu pracovat 8 hodin či jen 4 hodin? Tu práci co sem měl byla sice dobrá, ale nevyšli mi vstříct kvůli zdravotnímu stavu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

není nám známo, že by nově nesměli lidé s 3. stupněm invalidního důchodu pracovat. Doporučujeme zeptat se pracovníků úřadu, z čeho vychází, když toto tvrdí. Zákon o důchodovém pojištění žádné omezení nestanoví a toto potvrzuje i Česká správa sociálního zabezpečení na svých stránkách zde. Při hledání práce jste omezen jen svým  nepříznivým zdravotním stavem.

Není povinností úřadů dávat do rozhodnutí o invalidním důchodu větu, zda nesmíte či smíte pracovat. Na druhou stranu pokud začnete vykonávat soustavnou výdělečnou činnost, může to být posouzeno tak, že již nejste plně invalidní a může Vám být snížen stupeň invalidity. Je pravda, že jsou stanoveny případy, kdy je možné za mimořádných podmínek vykonávat soustavnou výdělečnou činnost. V příloze č. 3 vyhlášky č. 284/1995 Sb., kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění, jsou stanovena tato zdravotní postižení umožňující soustavnou výdělečnou činnost za zcela mimořádných podmínek:

  1. Úplná nevidomost obou očí (kategorie 5 dle klasifikace SZO - ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí)
  2. Praktická nevidomost obou očí (kategorie 4 dle klasifikace SZO - zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí 1/60, 1/50 až světlocit nebo omezení zorného pole do 5 stupňů kolem centrální fixace, i když centrální ostrost není postižena)
  3. Amputační ztráta obou dolních končetin v bérci a výše
  4. Amputační ztráta obou horních končetin v zápěstí a výše
  5. Amputační ztráta jedné horní a jedné dolní končetiny
  6. Ochrnutí dvou končetin (hemiplegie, paraplegie, těžká hemiparéza a těžká paraparéza)
  7. Zdravotní postižení způsobující imobilitu, pro kterou je osoba trvale odkázána na vozík pro invalidy
  8. 8. Střední mentální retardace (IQ 35 - 49)
  9. Těžké formy duševních onemocnění provázené častými atakami a opakovaným ústavním léčením, se závažným postprocesuálním defektem a s těžkým narušením osobnosti
  10. Těžce slabý zrak spolu s těžkou nedoslýchavostí, popřípadě úplnou nebo praktickou hluchotou

Vaše Férová nemocnice

2.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS