Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uznání nemoci z povolání

Dobrý den,

prosím o radu. Minulý týden jsem se podrobila komplexní prohlídce na klinice pracovního lékařství pro podezření na nemoc z povolání. Od roku 1982 do roku 2008 jsem jako učitelka hudební výchovy 6 - 7 hodin denně hrála na klavír a kytaru. V letech 2009 - 2011 jsem pracovala jako referent krajského úřadu, kde mou hlavní pracovní náplní byla práce na počítači.

V roce 2003 u mne neurolog po vyšetření EMG poprvé konstatoval syndrom karpálních tunelů obou rukou - lehký stupeň. V roce 2005 po vyšetření EMG stanovil střední stupeň syndromu karpálního tunelu, stejnou diagnozu stanovil v roce 2008 a v roce 2012 po vyšetření EMG těžký syndrom karpálnímu tunelu obou rukou. V letech 2011 - 2012 jsem se však podrobila dvěma komplikovaným operacím klíční kosti a následně se léčila s únavovou zlomeninou nohy po odběru štěpu. Z těchto důvodů jsem byla od 22. 6. 2011 do 30. 9. 2012 v pracovní neschopnosti, proto jsem nemohla mít další pracovní neschopnost kvůli KT. Od 1. 10. 2012 jsem v plném invalidním důchodu, který mi byl přiznán nejen kvůli zmíněným operacím, ale i kvůli karpálnímu tunelu, hypertenzi a depresím.

V září 2012 mi neurolog vystavil doporučení pro kliniku pracovního lékařství, aby mi byla přiznána nemoc z povolání. Tamější lékařka nejen, že byla velmi nepříjemná a dávala mi najevo, že ji obtěžuji, ale nakonec mi ještě sdělila, že se nemoc z povolání musí nahlásit do 1 roku od vzniku pracovní neschopnosti, ale já že jsem v pracovní neschopnosti kvůli syndromu karpálního tunelu nebyla a tudíž je poslední EMG vyšetření z října letošního roku pro posouzení nemoci z povolání bezpředmětné. 

Prosím tedy o sdělení, zda má lékařka pravdu a jak mám postupovat dále.

Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Stulík

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že jste byla svým neurologem odeslána na kliniku pracovního lékařství za účelem uznání Vašich zdravotních obtíží jako nemoci z povolání. Je třeba upozornit, že nemocí  z povolání není jakákoli nemoc vzniklá v souvislosti s výkonem povolání, ale pouze nemoc uvedená v seznamu nemocí z
povolání. Tento seznam je zveřejněn v nařízení vlády č. 290/1995 Sb., ve znění nařízení vlády č. 114/2011 Sb, kterým se stanoví seznam nemocí z povolání.
 
S argumentací lékařky, že nemoc z povolání musíte nahlásit do 1 roku od vzniku pracovní neschopnosti, s odůvodněním návaznosti na  pracovní neschopnost, nemůžeme souhlasit.
 
Podle zákona o specifických zdravotních službách je klinika pracovního lékařství oprávněna provést k posouzení, zda se jedná o nemoc z povolání či nikoliv, potřebná vyšetření, pokud je to důvodné. Proto jste se podrobila komplexní prohlídce, jak sama uvádíte v dotazu. 
 
Tato klinika je povinna následně po posouzení Vašeho zdravotního stavu vydat lékařský posudek, ze kterého musí být zřejmé, zda se Vaše nemoc uznává nebo neuznává jako nemoc z povolání, anebo zda Vaše nemoc již nesplňuje podmínky pro uznání nemoci z povolání.
 
Tento posudek by Vám měl být předán a současně také zaslán Vašemu neurologovi.  
 
Pokud byste nesouhlasila s rozhodnutím uvedeným v posudku a měla byste za to, že je nesprávný, můžete se do 10 pracovních dnů ode dne jeho prokazatelného předání (tzn. ode dne předání posudku do ruky proti podpisu, nebo dne vyzvednutí doručeného posudku na poště) podat návrh na jeho přezkoumání klinice pracovního lékařství, která posudek vydala. 
 
Z Vašeho popisu v dotazu taktéž vyplývá, že lékařka, která posuzovala Váš zdravotní stav na klinice pracovního lékařství Vám žádný lékařský posudek nevydala, a proto se domníváme, že nepostupovala v souladu se zákonem. Proti tomuto jednání se můžete bránit podáním stížnosti:
  • řediteli nemocnice, která provozuje kliniku pracovního lékařství,
  • nebo Ministerstvu zdravotnictví, které klinice udělilo oprávnění k poskytování zdravotnických služeb,
  • anebo na Českou Lékařskou komoru (proti postupu lékaře) - více informací zde.  
Všeobecné informace o nemoci z povolání naleznete v naší poradně zde, informace o stížnosti zde, popř. vzory stížností zde
 
Pokuste se nejprve s lékaři na klinice pracovního lékařství domluvit a vysvětlit jim, jaká je vaše situace a na co máte nárok. Klinika je Vám povinna po posouzení Vašeho zdravotního stavu vydat lékařský posudek, ze kterého musí být zřejmé, zda se Vaše nemoc uznává nebo neuznává jako nemoc z povolání.
 
Vaše Férová nemocnice
 
 
 
 
 
 

 

29.1.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS