Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Uvolnění z práce kvůli návštěvě lékaře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik hodin mám nárok na návštěvu lékaře, zda mám nárok pouze na půl dne (4 hod.) nebo na celý den (8 hod.) v případě, že mé místo zaměstnání je ve Středočeském kraji, mé přechodné bydliště je ve Středočeském kraji (ve stejném městě jako zaměstnání), mé trvalé bydliště mám stále v Královéhradeckém kraji - a k lékaři musím jet ze Středočeského do Královéhradeckého kraje. Posuzuje se počet hodin podle místa zaměstnání k místu lékaře nebo podle místa trvalého bydliště k místu lékaře? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

patrně máte na mysli uvolnění z práce z důvodu vyšetření lékařem. Toto upravuje nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci, konkrétně v bodu prvním přílohy:

1. Vyšetření nebo ošetření

a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).

Vyhláška neupravuje a nerozděluje potřebný čas na půl dne a celý den. Je diskutabilní, co se vlastně myslí bydlištěm, zda trvalé nebo přechodné bydliště, podle našeho názoru je potřeba to vykládat jako skutečné bydliště, kde se osoba obvykle zdržuje. Stejně tak je sporné, kdo si vybírá, zda se vzdálenost zdravotnického zařízení počítá od bydliště či od pracoviště - zda to rozhodne zaměstnavatel nebo zaměstnanec. Nakonec stejně řešení této otázky bude záviset na dohodě s Vaším zaměstnavatelem a jeho ochotě na kompromisu.

Vaše Férová nemocnice

27.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS