Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz na nemocenské

Dobrý den, byl jsem v pracovní neschopnosti přibližně půl roku, když jsem se stal účastníkem dopravní nehody (ne vlastní vinou) a byl mi způsoben vážný úraz nohy. Jsem po třech operacích a po několika měsících budu operován znovu - totální kolenní endoprotéza. Chci se zeptat, jelikož mi srozumitelnou odpověď nepodali ani na OSSZ, jak se nyní počítá nemocenská? Znamená to tedy, že zhruba po půl roce mi skončí i přes to, že úraz se mi stal až nyní? Dle lékařů bude mé léčení trvat ještě mnoho měsíců, možná i roků. Jak mám v tomto případě postupovat? Děkuji předem za odpověď.

jazzman

Odpověď:

Dobrý den,

je zákonem stanoveno, že v situaci, kdy jste práce neschopným v následujícím kalendářním dni po ukončení pracovní neschopnosti z důvodů zhoršení zdravotního stavu nebo nové nemoci, posuzuje se tato pracovní neschopnost jako pokračování předchozí pracovní neschopnosti. Pro Vás to znamená, že pokud po skončení původní pracovní neschopnosti předložíte zaměstnavateli neschopenku od dalšího ošetřujícího lékaře, pracovní neschopnost dále trvá. Pokud na sebe pracovní neschopnosti bezprostředně navazují, tak se tato skutečnost posuzuje jako pokračování té první. To má jeden důležitý význam. Za normálních okolností, když nastoupíte na první pracovní neschopnost, tak Vám nejsou hrazeny první 3 dny pracovní neschopnosti. Pokud ale na sebe pracovní neschopnosti tímto způsobem navazují, toto pravidlo se Vás netýká a nemocenské dávky Vám budou hrazeny i během prvních 3 dnů druhé pracovní neschopnosti.

Co se týče délky trvání pracovní neschopnosti, lékař má po 180 dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti povinnost ukončit pracovní neschopnost, pokud je Váš zdravotní stav stabilizovaný (tudíž nemusíte být plně vyléčen). Doba, po kterou můžete pobírat nemocenské dávky je omezena na 380 dní a jde o tzv. podpůrčí dobu. Po půl roce Vám tedy pracovní neschopnost skončit nemusí, bude záležet na Vašem zdravotním stavu, který posoudí Váš ošetřující lékař. Po uplynutí podpůrčí doby je potom možné pobírat nemocenské v případě, že orgán nemocenského pojištění (Okresní správa sociálního zabezpečení) vyhoví Vaší žádosti.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS