Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Únavový syndrom

Dobrý den. Prosím o radu a pomoc. Několik let trpím únavou, byla jsem mnohokrát operována kvůli zánětům, mám teploty. Prodělala jsem dvě mozkové příhody, po kterých se přišlo na to, že mám vrozenou srdeční vadu - otvor mezi levou a pravou komorou. Po operaci jsem očekávala, že se konečně přišlo na to, co mi je, a že se můj zdravotní stav zlepší. Nestalo se, před dvěma lety jsem navíc prodělala boreliozu a od té doby je únava nepředstavitelná a mám další zdravotní problémy. Mám částečný invalidní důchod 1. stupně a když jsem žádala o zvýšení, bylo mi řečeno, že únavový syndrom není důvodem k přiznání invalidního důchodu. Navíc nález na mozku je stejný od posledního - mnohočetná ložiska v bílé hmotě do vel.8.mm. Nyní mi přišlo zamítnutí zvýšení invalidního důchodu. Odvolala jsem se. Nevím co mám dále dělat, vždyť přece všechny mé nemoci jsou lékařsky ověřeny, nejsou to výmysly. Dnes jsem na tom tak, že nejsem schopná postarat se ani o domácnost, jít ven, do kina, prostě nikam. Můj obvodní lékař mi tvrdí, že únavový syndrom byl kdysi populární, ale upustilo se od toho, takže vlastně neexistuje. Od něj se nějaké pomoci asi nedočkám a bojím se toho, až si krajský posudkový lékař vyžádá od něj posudek mého zdravotního stavu. Velice děkuji za váš čas a vaši odpověď.

Fayuna

Odpověď:

Dobrý den,

na invalidní důchod máte nárok, pokud je Váš zdravotní stav dlouhodobě nepříznivý a omezuje Vaši pracovní schopnost. Jaký stupeň invalidního důchodu Vám bude přiznán posuzuje posudkový lékař. V rámci projektu Férová nemocnice pracuje tým právníků, není zde žádný lékař, takže Vám nejsme schopni říct, kterému stupni odpovídá Váš zdravotní stav. Můžeme však pro  představu uvést definici dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Rozumí se jím zdravotní stav, který omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti významné pro pracovní schopnost, pokud tento zdravotní stav trvá déle než jeden rok nebo podle poznatků lékařské vědy lze předpokládat, že bude trvat déle než jeden rok. Jak se stanoví pokles pracovní schopnosti se můžete dočíst na internetových stránkách Férové nemocnice zde.

Z Vašeho dotazu vyplývá, že jste podala námitky proti rozhodnutí o invalidním důchodu. Pokud byste nebyla spokojena ani s rozhodnutím o těchto námitkách, můžete se obrátit na soud se správní žalobou. Správní žalobu je možné podat do dvou měsíců od doručení rozhodnutí o námitkách. Pokud byste se pro tuto možnost rozhodla, doporučujeme se předem poradit s advokátem. Svého advokáta si můžete najít například na stránkách České advokátní komory, zde.

O změnu stupně invalidního důchodu můžete případně požádat znovu. Zákonem pro tento případ není stanovena žádná lhůta, mělo by však dojít k nějaké změně zdravotního stavu, aby Vaše žádost byla úspěšná.

Co se týče Vašeho obvodního lékaře, zákon dává každému možnost tohoto lékaře změnit, a to jednou za 3 měsíce. Pokud máte nějaké pochyby o jeho lékařské péči, doporučejeme nejdříve se zkusit poradit s jiným odborníkem. Často se totiž stává, že lékaři se ve svých názorech odlišují. Pokuste se najít lékaře, kterému budete důvěřovat a který by byl ochoten Vám lékařský posudek změnit.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice.

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS