Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení pracovního poměru před nástupem do invalidního důchodu

Dobrý den, mám zažádáno o invalidní důchod. Pokud by mi ale byl přiznán, tak budu ze své funkce ze zdravotních důvodů odvolána, pokud mi důchod přiznán nebude, tak ani svoji funkci dělat nemohu, zaměstnavatel pro mne jinou práci nemá, hovořila jsem s ním o tomto problému. Mohu v tomto případě dát sama okamžitou výpověď či ukončit pracovní poměr tak, aby mi vznikl nárok na odstupné? Mohu to udělat ihned při ukončení pracovní neschopnosti nebo i v době trvání pracovní neschopnosti? A co mám použít- zda výpověď nebo okamžité ukončení pracovního poměru?

Odpověď:

Dobrý den,

jako zaměstnanec máte možnost ukončit pracovní poměr dohodou se svým zaměstnavatelem, výpovědí či okamžitým zrušením.

Výpověď může zaměstnanec dát zaměstnavateli z jakéhokoliv důvodu, nebo dokonce bez uvedení důvodu. Pracovní poměr pak končí uplynutím výpovědní doby, která činí nejméně 2 měsíce.

Okamžitě zrušit pracovní poměr může zaměstnanec ve dvou případech:
-    pokud podle lékařského posudku nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožní v době 15 dnů od předložení tohoto posudku výkon jiné práce, která by pro zaměstnance byla vhodná
-    pokud mu zaměstnavatel nevyplatí mzdu či plat do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti.

V případě okamžitého ukončení pracovního poměru má zaměstnanec nárok na odstupné. To pak činí nejméně trojnásobek průměrného výdělku.
Pracovní poměr můžete ukončit kdykoliv, tj. i během trvání pracovní neschopnosti.

V případě, že bude ve Vašem případě shledán nárok na invalidní důchod a nebudete tedy schopna dál vykonávat svou původní práci, je zaměstnavatel povinen Vás převést na jinou práci. Pokud by Vám dal zaměstnavatel výpověď z důvodu, že nesmíte podle lékařského posudku či rozhodnutí okresní správy sociálního zabezpečení dále konat dosavadní práci kvůli pracovnímu úrazu či onemocnění z povolání, náleželo by Vám odstupné dokonce ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Při dlouhodobé ztrátě způsobilosti konat dosavadní práci na základě zdravotního stavu Vám může zaměstnavatel dát výpověď, ale nárok na odstupné Vám nevzniká (pokud se nejedná o pracovní úraz nebo nemoc z povolání).

Pokud tedy budete uznána invalidní a zaměstnavatel Vás nepřevede na jinou vhodnou práci a ani Vám nedá výpověď, doporučujeme ukončit pracovní poměr okamžitým zrušením. V tom případě byste měla mít nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.

Vaše Férová nemocnice

23.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS