Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky

Dobrý den, obdržela jsem vaši odpověď na dotaz ohledně zánětu šlach z přetěžování a měla bych ještě jeden dotaz. Obvodní lékařka mi minulý týden sdělila, že po plánovaném pobytu na rehabilitačním oddělení někdy v květnu z duvodu nedostatku místa plánovaná léčba s infuzí, mi s největší pravděpodobností ukončí neschopenku.Stav se nelepší, ale ani nijak nehorší, prý zřejmě nebudu moct stávajíci práci vykonávat a mám se pak nahlásit na úřad práce. Mně se to ale nelíbí, bolesti mám pořád a nevím jak postupovat dál-nechci byt na úřadu, chci vyléčit a pokud to půjde pracovat, jak jsem byla zvyklá. Má lékařka právo neschopenku ukončit? Prý se mám pokusit zažádat o invalidní duchod. Jak mám pokračovat a na co mám nárok? Moc vám děkuji za brzkou odpověď abych věděla jak pokračovat dál.

NN

Odpověď:

Dobrý den,

naše právní poradna řeší dotazy, které se týkají medicínského práva. Vzhledem k tomu, že váš dotaz se týká pracovní neschopnosti, můžeme pouze navrhnout postup, který bychom zvolili ve vašem případě. Můžete se obrátit na Call centrum nemocenského pojištění vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o dávkách nemocenského pojištění na telefonním čísle 840 406 040. 

Pokud máte za to, že posouzení dočasné pracovní neschopnosti vaším ošetřujícím lékařem není správné, můžete do deseti dnů ode dne obdržení posouzení podat návrh na přezkoumání. Z vašeho dotazu vyplývá, že Vám vaše lékařka plánuje ukončit z důvodu ukončení léčby infuzí, protože zařízení nemá dost míst pro Vás. S takovou argumentací nesouhlasíme. Lékař může ukončit vaši pracovní neschopnost pouze v případě, jestliže vyšetřením zjistí, že Váš zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní práci, nebo může ukončit pracovní neschopnost po 180 dnech, pokud je Váš zdravotní stav stabilizovaný (tudíž nemusíte být plně vyléčena).

Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. To znamená, že návrh musíte adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení, ale návrh předáte ošetřujícímu lékaři, který jej následně sám předá vedoucímu. Je možné, že Váš lékař vedoucího lékaře nemá, pak budete adresovat návrh přímo jemu.

V případě, že Vás Váš ošetřující lékař uschopní a Vy se budete stále domnívat, že dosavadní ani jinou práci (z důvodu Vašeho špatného zdravotního stavu) nezvládnete, můžete zažádat o invalidní důchod.

Nejlepší variantou je osobní návštěva nejbližší okresní správy sociálního zabezpečení (kontakty zde), kde Vám pomůžou sepsat žádost, nezapomeňte si však s sebou vzít potřebné doklady - více informací k žádosti naleznete zde.

Podle zákona o důchodovém pojištění máte na invalidní důchod nárok, pokud:

  • jste ještě nedosáhla věku 65 let,
  • nepobíráte starobní důchod,
  • získala jste potřebnou dobu pojištění.
  • A z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 %.

Vaše Férová nemocnice

9.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS