Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky po přiznání invalidního důchodu 1.stupně

Dobrý den,


byl mi přiznán invalidní důchod 1. stupně pro praktickou hluchotu a v současnosti mám neschopenku pro bolesti zad, kterou musím dle komise OSSZ ukončit do 13. 10. 2012, jelikož mi byl přiznán důchod. Pokud bych neschopenku ukončila, může mi ten samý lékař vystavit od následujícího dne, tj. 14. 10. 2012 neschopenku novou, ale pro jinou diagnózu? Jsem bez práce, ale nejsem vedená na Úřadu práce, jelikož jsem nastoupila na neschopenku v zákonné lhůtě.

Děkuji za zodpovězení dotazu.

Axis

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se bude jednat o jinou diagnózu, než kvůli které Vám byl přiznán invalidní důchod a kvůli které jste byl v dočasné pracovní neschopnosti, pak Vám lékař může v bezprostředně následujícím dni vystavit další neschopenku.

Důležité je, aby v tento den nastala nebo trvala jiná porucha zdraví (než která byla důvodem uznání dočasné pracovní neschopnosti nebo přiznání ID).

Zákonnou lhůtou zřejmě myslíte tzv. ochrannou lhůtu (7 kalendářních dní po ukončení pracovního poměru). V takovém případě se tato Vaše "nová" dočasná pracovní neschopnost bude považovat za pokračování předchozí pracovní neschopnosti. Proto nezáleží na tom, zda jste v pracovním poměru či ne, případně zda jste vedená na Úřadu práce.

 

 

Vaše Férová nemocnice

12.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS