Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky

Dobrý den, marodila jsem 14 měsíců s artrózou v koleni. V prosinci 2011 mi byl uznán invalidní důchod. Čeká mě operace kolene a dělohy, před týdnem mi lékař ukončil neschopenku s tím že mi byl přiznám ID, tak nemohu dál marodit. Přitom nic nepobírám. Stále jezdím na rehabilitace a na vyšetření. Vedoucí v práci mi říkala, že by bylo lepší, kdybych i nadále marodila. Můj dotaz je, jestli mohu jít znovu marodit týden po ukončení neschopenky?

helca

Odpověď:

Dobrý den,

je třeba rozlišovat pojem pracovní neschopnost a podpůrčí doba (doba, po kterou je vyplácena nemocenská dávka).

V pracovní neschopnosti je možné být na základě lékařského posudku z důvodu, že nejste schopná vykonávat pracovní činnost. Na tuto skutečnost nemá vliv, že vám byl přiznán invalidní důchod. Přiznáním invalidního důchodu vám pouze končí dosavadní pracovní neschopnost. V případě nových skutečností (zmiňovaná operace) můžete být znovu uznána práce neschopná.

Na vyšetření a rehabilitace vám zaměstnavatel ze zákona poskytuje pracovní volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu.

Nemocenskou dávku nepobíráte v případě, že jste v pracovní neschopnosti a zároveň jste posledních 380 dní pobírala nemocenskou dávku. Zjednodušeně tedy můžete ode dne pracovní neschopnosti pobírat nemocenskou dávku tolik dní, kolik jste jich byla schopná práce po ukončení poslední pracovní neschopnosti.

Poté však můžete požádat o prodloužení podpůrčí doby. Ta vám bude prodloužena nejdéle po dobu 350 dní, pokud lze očekávat, že v této době nabudete pracovní schopnosti.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS