Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení neschopenky a omluvenka pro zaměstnavatele

Jsem pracující důchodce s uzavřenou pracovní smlouvou na dobu určitou, t.j.do konce tohoto roku.
Byla mi odebraná ledvina se zhoubným rakovinovým nádorem a protože vypršela doba nemocenské, požádal jsem o prodloužení nemocenských dávek o tři měsíce, jak dovoluje zákon. Nyní se ukazuje, že se budu léčit déle, než předpokládá posudkový lékař. Jsem srozuměn s tím, že mi nemocenské dávky skončí, ale praktická lékařka mi chce odebrat i neschopenku a snad pro zaměstavatele napsat nějakou omluvenku, nerozumím tomu,  buď jsem neschopen práce a mám tedy vystavenou neschopenku, i když již později bez nemocenských dávek; anebo neschopenku nemám a jsem tedy zdravý a práce schopný. Žádný cár papíru není úřední doklad a zaměstnavatel by mě mohl žalovat u soudu pro neplnění poviností v pracovním poměru, neplnění závazků a služeb, které bych měl pro podnik vykonávat.
Myslím si, že lékařka nemá právo tuto neschopenku odebrat, pokud léčba trvá, a to zvláště u rakoviny.

Ruda

Odpověď:

Dobrý den,

rádi bychom vás upozornili na to, že v případě delší léčby můžete o tříměsíční prodloužení výplaty nemocenského žádat i opakovaně. Máte tedy právo opět o prodloužení žádat, celkově podpůrčí dobu možno prodloužit až o 350 kalendáňích dnů, pokaždé však pouze na tři měsíce, aby mohl být brat do úvahy váš aktuální průběh léčby.

Pokud vám již zanikl nárok na nemocenské dávky, ale potřebujete ještě zůstat v léčebním režimu, neměl by vám lékař neschopenku ukončovat. Zánik nároku na nemocenské dávky dle našeho názoru neznamená zánik nároku na to, aby vám lékař vydal (resp. prodloužil) neschopenku, která vás ovšem již pouze "omluví" u zaměstnavatele. V případě, že by se váš zdravotní stav měl z brzké době zlepšit a budete moci nastoupit do práce, trvejte u lékaře na tom, aby vám vydal standardní neschopenku s tím, že jste si vědom, že nemocenské dávky vám již nemusí náležet.

Neschopenku vám však opravdu nevydá (případně ji ukončí), pokud by byl váš zdravotní stav již stabilizován - to znamená, že se v dohledné době nebude zlepšovat a nebudeme již moci hovořit o dočasné pracovní neschopnosti. Protože jste důchodce, pobírat invalidní důchod navíc nemůžete, v úvahu ale přichází kupříkladu pomoc v hmotné nouzi, která zahrnuje příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Bližší informace naleznete na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pokud by vám lékař odmítal vydát potřebná rozhodnutí,  nechtěl by vám je vydát v požadované formě, budete s jeho postupy nespokojen, naše stránky poskytují návod, jak takovéto problémy právně řešit.

Vaše Férová nemocnice

18.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS