Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení nemocenské před operací

Dobrý den, jsem na nemocenské od 9. 05. 2011 a čekám na operaci ruky. Na operaci jsem objednaná až na 25. 10. 2011. Může mi doktor ukončit nemocenskou, když pracuji jako prodavacka?

hana

Odpověď:

Dobrý den,

podmínky vzniku a ukončení dočasné pracovní neshopnosti jsme již blíže popsali zde. Dle zákona o nemocenském pojištění může být pracovní neschopnost ukončena především pokud pacient může vykonávat původní činnost či po uplynutí 180 dní pokud je jeho stav "pouze" stabilizován, a to i tehdy, když pacient není plně doléčen. Druhé podmínky splněno zatím nebylo, avšak první zmíněná je pro váš případ zásadní.

Ve Vašem dotaze zmiňujete, že jste v pracovní neschopnosti k vůli ruce, se kterou jdete na operaci. Toto je také bohužel jediné, čím svůj současný zdravotní stav charakterizujete. Posuzování, zda je pacient schopen vykonávat svou profesi, se provádí přísně individuálně, a je na posouzení lékaře, zda jedinec je či není schopen pro své zdravotní omezení pracovat. Jako prodavačka jste samozřejmě osobou, která k efektivnímu vykonávání profese potřebuje ruce. Nicméně samotné očekávání operace v budoucnu nemusí přímo zakládat důvod k udržování pracovní neschopnosti, pokud výkonu této práce Vaše poranění či onemocnění přímo nebrání. To vše samozřejmě s pečlivým přihlédnutím k Vašemu zdravotnímu stavu a následkům, které by případně ukončení pracovní neschopnosti na něj mohlo mít. Pokud bude toto všechno splněno, může Vám lékař i před vykonáním operace ukončit dočasnou pracovní neschopnot. Opět zdůrazňujeme, že to závisí na individuálním posouzení vašeho zdravotního stavu. My jej z nedostatku informací, a také protože nejsme lékaři ale právníci, nedokážeme posoudit. 

Pokud bylo v této věci vydáno rozhodnutí o ukončení, se kterým nesouhlasíte, máte právo se proti tomuto rozhodnutí samozřejmě odvolat, a to za podmínek, které jsme již zpracovali zde, v sekci "Často kladené otázky".

Vaše Férová nemocnice

 

2.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS