Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení nemocenské

Dobrý den, 27. 10. mně byla přiznána invalidita 1. stupně, ale mám neschopenku. Na kontrolu jdu 18. 10. Prý mi musí psychiatrička neschopnost ukončit, ale prosím o radu. Můj stav je stále stejný. V současné době jen ležím. Necítím se na to, abych šla do práce i na zkrácený úvazek. Děkuji za radu.

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna se zabývá především zdravotnickým právem. Otázka, na kterou se ptáte, však spadá spíše do oblasti sociálního zabezpečení, a proto Vám poskytneme pouze stručnou odpověď.

O ukončení pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, a to na základě zákona o nemocenském pojištění. Ustanovení § 59 tohoto zákona pak vymezuje případy, kdy lékař o ukončení rozhodne. Ve většině případů dochází k ukončení pracovní neschopnosti, jestliže se vyšetřením zjistí, že zdravotní stav pacienta mu umožňuje opět vykonávat pracovní činnost. Nicméně ne vždy je tomu tak. Lékař musí ukončit neschopenku pojištěnce, který byl uznán invalidním, a to nejpozději třicátým dnem ode dne následujícího po dni, v němž byl pojištěnec uznán invalidním.

Vaše psychiatrička Vám tedy musí pracovní neschopnost ukončit. Můžete si zkusit zažádat o to, aby Vám byl přiznán invalidní důchod 2. nebo 3. stupně. Existuje také několik dalších dávek sociálního zabezpečení, které by mohly Vaši situaci řešit, např.:
-    dávky státní sociální podpory – jedná se sociální příspěvek či příspěvek na bydlení; bližší informace naleznete zde.

-    pomoc v hmotné nouzi, která zahrnuje zejména příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení; bližší informace naleznete opět na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vaše Férová nemocnice

9.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS