Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení dočasné pracovní neschopnosti lékařem OSSZ po podpůrčí době

Dobrý den.

prosím o odpověď a radu v této věci. Od července 2011 do května 2012 jsem byla v péči praktické lékařky pro problémy s páteří, absolvovala jsem také gynekologické operace a dlouhodobou rehabilitaci. Upadla jsem do deprese a od května 2012 jsem v péči psychiatra pro úzkostné a depresivní stavy, dnešní konečná diagnóza: středně těžká deprese s afektivními poruchami. Podpůrčí doba dočasné pracovní neschopnosti uplynula 7. 7. 2012, dne 30. 5. 2012 jsem požádala o prodloužení výplaty nemocenských dávek. Řízení bylo 3. 8. 2012 přerušeno a při dalším pokračování řízení a osobním jednání dne 17. 8. 2012 bylo mému odbornému lékaři posudkovým lékařem nařízeno ukončit k 17. 8. 2012 dočasnou pracovní neschopnost s vysvětlením, že mi prodloužila OSSZ podpůrčí dobu od 8. 7. 2012 - 17. 8. 2012, nyní jsem dle posudkového lékaře práce schopna. Posudkový lékař mi doporučil hledat si zaměstnání, které odpovídá mému současnému zdravotnímu stavu. Jsem stále v léčení, po tomto výroku jsem upadla do beznaděje a deprese ve větším rozsahu. Když mi 17. 8. 2012 ošetřující lékař ukončoval dočasnou pracovní neschopnost, nedokázal mi poradit co dál a zvýšil mi dávky antidepresiv. Prosím, poraďte, jak a co mám podniknout. K 31. 8. 2011 jsem dokonce ukončila pracovní smlouvu - zažila jsem na pracovišti bosing ze strany vedoucího. Může takto jednat posudkový lékař OSSZ v případě, že jsem 3 měsíce v péči psychiatra, a on nařídí ukončit dočasnou pracovní neschnopnost a neprodlouží výplatu nemocenských dávek, i když zákon toto umožňuje ještě dalších 350 dnů? Určitě bych se dala v té době dohromady a mohla si bez zoufalého pláče a beznaděje najít novou práci. Nyní se na Úřadu práce jen rozpláču a nervově roztřesu. Děkuji za odpověď.

Airina

Odpověď:

Dobrý den,

jak jste sama v dotazu uvedla, podpůrčí doba pro poskytování nemocenského trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Okresní správa sociálního zabezpečení ovšem provádí svým lékařem kontrolu správnosti posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti. Zjistí-li OSSZ, že nejsou důvody pro trvání dočasné pracovní neschopnosti, rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Zpravidla tak učiní za osobní účasti posuzovaného pacienta. Lékař OSSZ však může v některých případech rozhodnout o ukončení DPN také bez osobního vyšetření pacienta.

Pokud s rozhodnutím o ukončení pracovní neschopnosti nesouhlasíte, můžete podat odvolání. Na podání odvolání máte lhůtu 15 dní. V rozhodnutí byste měla být o této možnosti poučena, pokud se tak nestane, máte právo podat odvolání do 90 dnů. Odvolání musí obsahovat: vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (ve Vašem případě se jedná o okresní správu sociálního zabezpečení). Další důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec je také nutné uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí.

Odvolání se podává u správního orgánu, který napadené rozhodnutí vydal (OSSZ). Nerozhodne-li se správní orgán, který rozhodnutí vydal, plně vyhovět odvolání, předá spis se svým stanoviskem odvolacímu správnímu orgánu, tedy České správě sociálního zabezpečení, která o odvolání rozhodne.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS