Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Trvalé nasledky úrazu

Dobrý den, před dvěma roky jsem měl pracovní úraz a byly mi uznány trvalé následky. 10% nehybnost kolene. Pojišťovna mi po roce vyplatila 50.000 Kč. Teď po 11 měsících od vyplacení mi volal bývalý zaměstnavatel, že si mám zase požádat o vyplacení znovu stejné náhrady, že se prý vyplácí 3x (rok od sebe) pokud následky přetrvávají. Chci se tedy zeptat, jestli mohu, pokud následek přetrvává a byl před 10 měsíci vyplacen pojišťovnou, znovu požádat o jeho vyplacení a pokud je to opravdu tak, mám žádat já nebo mne pojišťovna sama po roce od vyplacení znovu vyzve k doložení zpráv a pak mi vyplatí znovu danou částku.

Banan

Odpověď:

Dobrý den,

na Vaši otázku je možné odpovědět dvěma způsoby:

1. Odškodnění pracovního úrazu  ze strany zaměstnavatele se vyplácí v souladu s vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění - a to jednorázově po ustálení zdravotního stavu. Některé trvalé následky se ale mohou zhoršit - např. když došlo k zhoršení hybnosti  a poté následovala např. operace  a náhrada kloubu za umělý a ta je v příčinné souvislosti s úrazem, který se stal.  Poté je třeba žádat pojišťovnu opět v souladu s vyhláškou MZ č. 440/2001 Sb. o odškodnění. Trvalé následky úrazu se vyplácí v rozmezí 1–3 let po úrazu. Pojišťovny mají přímo tiskopis na oznámení trvalých následků.

2. Váš dotaz ale zní tak, že výplata ze strany pojišťovny byla z úrazové pojistky. Tam se uplatňují procenta pro ohodnocení úrazu, jinak jde ale o postup obdobný. Trvalé následky úrazu se i v tomto případě vyplácí v rozmezí 1-3 let po úrazu. Po jejich ustálení, se vyplněný tiskopis trvalých následků od ošetřujícího lékaře zašle na pojišťovnu. Ta by Vás pak vyzvala k posouzení u specializovaného lékaře. Tento lékař by následně zaslal výsledek posouzení pojišťovně, která by Vám oznámila procenta trvalých následků a kdy Vám bude plněno. Oprávněný nárok přetrvává po dobu 3 let od vzniku úrazu.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS