Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Těhotenství ve zkušební době

Dobrý den, jsem ve zkušební době a otěhotněla jsem. Zajímalo by mě, co dělat po rozvázání prac. poměru. Zaevidovat se na úřadu práce nebo jít na nemocenskou? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

záleží na Vašem zdravotním stavu, zda budete schopná v průběhu těhotenství dále pracovat a pokusíte si přes úřad práce nové zaměstnání najít nebo bude nutno být v dočasné pracovní neschopnosti. Na případné nemocenské dávky ale budete mít nárok, pouze pokud do dočasné pracovní neschopnosti nastoupíte v průběhu zaměstnání nebo do 7 dnů po skončení pracovního poměru. Jinak by Vám v průběhu dočasné pracovní neschopnosti nemocenské nenáleželo.

Další dávkou, kterou je nutno brát v potaz, je peněžitá pomoc v mateřství. Na tu Vám vznikne nárok, pouze pokud na ni nastoupíte do 180 dnů od skončení pracovního poměru. Takže pokud jste těhotná teprve chvíli, nemusela byste se do této ochranné lhůty vejít. S ohledem na tuto dávku by tedy pro Vás mohlo být výhodnější najít si nové zaměstnání, samozřejmě pokud Vám to dovolí Váš zdravotní stav.

Doba, po kterou ale budete na úřadě práce bez zaměstnání, není dobou pojištění. Pokud se Vám tedy nepodaří nastoupit do nového zaměstnání, ochranná lhůta 180 dnů pro peněžitou pomoc v mateřství poběží klasicky od ukončení Vašeho původního pracovního poměru. Evidence na úřadu práce také není důvodem pro vznik nároku na dávky nemocenského v případě dočasné pracovní neschopnosti.

Pro více informací se můžete obracet na Aperio.cz

Vaše Férová nemocnice

13.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS