Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Těhotenství nezaměstnané

Dobrý den, chci se zeptat, co můžu dělat. Přišla jsem o mimi a když jsem byla potom na neschopence, tak mi skončil pracovní poměr, tak že jsem dostala výpověď. Na neschopence jsem byla do 11. 6. 2010 od té doby jsem na úřadu práce. 9. 6. 2010 mi doktor řekl, že jsem zase těhotná. Prosím poraďte mi, co můžu dělat, jsem v ochranné lhůtě? Nebo mi může být zpětně napsaná neschopnost? Na ÚP dostanu podporu jen na 5 měsíců a co pak? Děkuji za radu a pomoc.

Odpověď:

Dobrý den,

v ochranné lhůtě pro pobírání nemocenských dávek bohužel nejste, ta činí jen 7 dnů od skončení pracovního poměru.

Zpětné napsání neschopenky ve Vašem případě také využít nelze, to se vztahuje na případy, kdy pracovní neschopnost vznikne dříve, než daná osoba mohla navštívit ošetřujícího lékaře. Vy jste ale u lékaře byla a ten Vám mohl dočasnou pracovní neschopnost vystavit ten den.

Pokud to odůvodňuje Váš zdravotní stav, v dočasné pracovní neschopnosti samozřejmě být můžete, ale nebudete mít nárok na nemocenské dávky, pouze budete osvobozena od návštěv úřadu práce.
Pokud se dostanete do tíživé finanční situace, existuje zde několik dalších dávek sociálního zabezpečení, které by Vám mohly pomoci např.:

-    dávky státní sociální podpory – jedná se zejména o přídavky na dítě, sociální příspěvek či příspěvek na bydlení; bližší informace naleznete zde.

-    pomoc v hmotné nouzi, která zahrnuje zejména příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení; bližší informace naleznete opět na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

Co se týče peněžité pomoci v mateřství, u té činí ochranná lhůta 180 dnů od skončení zaměstnání. Nevíme však, kdy přesně Váš pracovní poměr skončil.

Pokud byste měla další dotazy týkající se mateřství a rodičovství, můžete se obrátit na občanské sdružení Aperio, které se na tyto otázky specializuje.

Vaše Férová nemocnice

12.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS