Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost proti postupu lékaře

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu a pomoc jak postupovat v řešení mého problému.

Jsem přes dvacet let v částečném invalidním důchodě pro onemocnění páteře (chronické vertebrogenní onemocnění).

Dne 24. 5. 2006 jsem byl poprvé na vyšetření u lékaře ortopeda kvůli potížím s páteří, tento mě stanovil diagnozu Dysfunkci limbického systému a na základě této diagnózy mě odeslal na psychologické vyšetření. Psycholog stanovil diagnozu - Psychologické a behaviorální faktory, spojené s chorobami nebo poruchami zařazenými jinde. Nezávisle jsem požádal o vyšetření psychiatra, který stanovil taktéž tu samou diagnozu. Předpokládal jsem, že se asi jednalo o omyl lékaře a již jsem záležitost dál neřešil. Lékařskou zprávu od psychologa lékař ortoped obdržel.

Dne 4. 6. 2012 jsem byl podruhé na vyšetření u výše uvedeného lékaře ortopeda kvůli zjištění osteopenie skeletu. Ten mě opět stanovil diagnozu Dysfunkci limbického systému, kterou opět uvedl do lékařské zprávy. Na otázku z jakého důvodu mě byla diagnoza stanovena uvedl, že na ní trvá. Nerozumím lékařské terminologii, ale na internetu jsem k této diagnoze nalezl tyto informace: "Koncepce limbického systému se může vyskytnout na všech úrovních. Dysfunkce limbického systému bývá v odborných kruzích myšlena jako charakteristika pro neuro-psychiatrické syndromy, jako jsou (temporální lalok) epilepsie, Gilles-de-la-Tourette syndrom, ztráta paměti, úzkost nebo schizofrenie."

Požádal jsem lékaře ortopeda, aby mě řekl na základě jakého vyšetření a diagnostiky dospěl k závěru stanovení diagnózy a z jakého důvodu neuvedl případné přesnější určení, klasifikaci, či specifikaci diagnozy, nestanovil ani strukturu nebo funkce, na které by v případě klasifikace tato diagnoza odkazovala. Lékař ortoped mě na základě tohoto dotazu ohodnotil jako "nevhodného pacienta" a tím se pro něj vše vyřešilo.

V součastné době mám díky dvěma návštěvám (za šest let) u tohoto lékaře ortopeda, u kterého ani nevím, zda je oprávněn a vzdělán ke stanovení takovéto diagnozy, nálepku psychicky nemocného a nevhodného pacienta, což se se mnou vleče u dalších lékařů při vyšetření.

Urazilo mě takovéto chování lékaře a zvažuji na něj podání stížnosti s žádostí o prošetření u České lékařské komory, ale chci Vás raději dříve požádat o radu a pomoc, abych neudělal nějakou chybu.

Mohli byste mě prosím poradit a pomoci s tímto problémem?

Velice moc děkuji za Vaši ochotu a pochopení.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že jste nespokojen s chováním Vašeho ortopedického lékaře a se stanovenou diagnozou Vašeho onemocnění v lékařské zprávě. 

Pokud tedy chování lékaře považujete za neetické, nesouhlasíte s jeho lékařským postupem, či se domníváte, že Vám neposkytl dostatek adekvátních informací, doporučujeme Vám, pokusit se problém vyřešit nejprve domluvou přímo s lékařem, popř. se poté obrátit na jeho nadřízeného. Pokud tento postup selže, můžete se proti takovému lékařskému přístupu samozřejmě bránit podáním stížnosti 

  • na Českou Lékařskou komoru,
  • lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení (např. řediteli nemocnice),
  • správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb (Ministerstvo zdravotnictví, kraj, právnická osoba apd.).

Více informací ke stížnosti naleznete zdezde a zde.   

Součástí každé lékařské péče je podle zákona o specifických zdravotních službách také posuzování zdravotního stavu pacienta, tzv. posudková péče. Tato péče nezahrnuje jen povinnost lékaře vypracovat na žádost pacienta lékařský posudek pro konkrétní účel, ale také povinnost sepisovat lékařské zprávy. V případě, že  se domníváte, že diagnóza Vašeho onemocnění je v lékařské zprávě stanovena nesprávně, můžete podat návrh na přezkoumání lékařského posudku - v tomto případě lékařské zprávy. Návrh lze podat do 10 pracovních dnů ode dne prokazatelného převzetí posudku ( lékařské zprávy), přičemž se adresuje lékaři, který zprávu vydal.

 

Vaše Férová nemocnice 

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS