Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Statut osoby trvale znevýhodněné

Dobrý den, měla jsem od roku 2002 potvrzení, že jsem trvale osoba se sníženou pracovní schopností. Po změně zákona jsem v roce 2007 dostala od ÚP na základe lékařského posudku přiznání statutu osoby zdravotně znevýhodněné, ale pouze na dva roky. Letos doba vyprší, zdravotní stav se nezměnil. Jak mám postupovat v případě, že mám o tento statut vzhledem k okolnostem zájem? Po tel. informování na úřadu práce mi bylo sděleno, že se mám obrátit na ČSSZ. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

dle zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení se musíte podrobit lékařské prohlídce. Tuto kontrolní lékařskou prohlídku má ve své kompetenci Okresní správa sociálního zabezpečení, která ji provede z podnětu úřadu práce.

Úřad práce ze zákona vede evidenci osob zdravotně znevýhodněných, proto by měl sám (v období, kdy Vám bude tento statut končit) kontaktovat Okresní správu sociálního zabezpečení pro zprostředkování kontroly Vašeho zdravotního stavu. Okresní správa sociálního zabezpečení by Vás pak měla informovat o datu a místě provedení kontroly. Jestliže se tak nestalo, obraťte se s žádostí o přezkoumání zdravotního stavu pro účely obnovy statutu osoby zdravotně znevýhodněné nejprve na úřad práce, v jehož evidenci jste vedena. Pokud Vám nebude vyhověno, podejte tuto žádost přímo na Okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa Vašeho trvalého bydliště.

Zákon o zaměstnanosti stanoví tři podmínky k tomu, aby byla osoba uznána zdravotně znevýhodněnou:
•    dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav,
•    podstatné omezení schopnosti osoby být nebo zůstat pracovně začleněna, vykonávat dosavadní povolání nebo využít dosavadní kvalifikace nebo kvalifikaci získat,
•    zachovanou schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost.

Vaše Férová nemocnice

18.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS