Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Souběh ID a nemocenského

Dobrý den, byl mi snížen stupeň invalidity ze třetího na druhý. Chtěla bych se zeptat, jaký je minimální počet hodin, které musím měsíčně odpracovat? Mám plánované další operace. Prosím, napište mi, jak dlouho můžu pobírat nemocenské dávky souběžně s ID 2. stupně. Předem Vám děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

pracovní možnosti osob pobírajících invalidní důchod (1., 2. nebo 3. stupně) nejsou právními předpisy nijak omezeny. Zákon výslovně nestanoví, kolik hodin můžete (nebo musíte) denně odpracovat. Pracovat je Vaše právo, nikoli povinnost.

Nicméně otázka, kolik hodin můžete odpracovat, by měla směřovat spíše na posudkové lékaře, neboť právě oni posuzují Váš zdravotní stav z hlediska nároku na invalidní důchod.

Pokud se týká Vaší druhé otázky – souběžného pobírání nemocenského a ID 2. stupně, pak musím upozornit, že v případě, že se jedná o jednu a tutéž diagnózu, není souběžné pobírání dávek možné. Jinak řečeno ukončení pracovní neschopnosti, pro diagnózu, pro kterou jste uznána invalidní 2. stupně, je nezbytná pro zahájení výplaty dávek invalidního důchodu.

Z Vašeho dotazu dovozuji, že se nejedná o stejné diagnózy. Podpůrčí doba nemocenského, tj. doba, po kterou můžete pobírat dávky, pro Vás (jako osobu s 2. stupněm invalidity) činí maximálně 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Na rozdíl od osob pobírajících starobní důchod nebo ID 3. stupně, u nichž podpůrčí doba trvá nejvýše 70 kalendářních dnů.

Na podobné dotazy jsme již v naší poradně odpovídali, více se dočtete např. zde a zde

Vaše Férová nemocnice

29.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS