Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Snížení stupně invalidity, zaregistrování na úřadu práce a ochranná doba

Prosím o radu. Dne 3. 5. 2010 mi byl snížen PID na ČID. Komisí mi bylo řečeno, že rok budu ještě pobírat peníze jako za plný důchod. Jsem v tzv. ochranné době. Prosím o radu, zda se mám evidovat na úřadu práce ohledně pojištění atd. Oficiálně mě ještě vyjádření z OSSZ Praha nepřišlo. Mám pouze vyjádření komise z mého trvalého bydliště. Nerada bych se dostala do nějakého problému ohledně nezaplacení pojistného apod. A co pro mě znamená ta ochranná doba. Děkuji moc za odpověď. Neustále pátrám po odpovědi a ani úředníci mi nedokážou poradit. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

od nového roku došlo ke změně invalidních důchodů. Dřívější plný a částečný invalidní důchod se rozdělil do 3 stupňů podle poklesu pracovní schopnosti:

  • I. stupeň je od 35 do 49 % snížení pracovní schopnosti,
  • II. stupeň je od 50 do 69 % snížení pracovní schopnosti, 
  • III. stupeň je od 70 % a výše snížené pracovní schopnosti.

Z důvodu této změny je poživatelům invalidního důchodu poskytnuta určitá výhoda a pokud dojde při první prohlídce po roce 2009 ke snížení stupně invalidity a tím výše poskytovaného invalidního důchodu, tato změna se projeví v případě snížení z invalidity třetího stupně na stupeň první či druhý až od třinácté splátky důchodu.

Pokud Vám ale byl snížen stupeň invalidity, znamená to, že se zvýšila Vaše pracovní schopnost. Pracovní schopnost ale máte vyšší už nyní, tato změna nenastane až po roce, změna stupně invalidity je tedy pravděpodobně účinná už teď a platí pro Vás tedy to samé, co pro ostatní poživatele stejného (tedy druhého či prvního) stupně invalidity.

Pro další informace se můžete také obrátit na informační telefonickou linku nebo informační pracoviště České správy sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

6.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS