Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Snížení bodového hodnocení pojišťovnou

Dobrý den, prosím o info, zda je možné, když p. doktorka vystavila lékařské ohodnocení a posudek pracovního úrazu a vyčíslila 180bodů a zdůvodnila navýšení o 100%na celkem 360bodů, aby pojišťovna sama o své vůli snížila bodové ohodnocení o 90 bodů. Dnes přišel dopis bez jakéhokoliv vysvětlení a na účet dorazila suma o 90x120Kč ponížená. Jak je toto možné. Děkuji pěkně za odpověď

majdik

Odpověď:

Dobrý den,

Odškodnění bolesti se určuje podle sazeb bodového ohodnocení. Toto hodnocení je stanoveno ve vyhlášce č. 440/2001 Sb. kde naleznete tabulky s přesným bodovým ohodnocením.  Za bolest je považováno jak tělesné tak i duševní trápení, které je způsobené poškozenému (poškozený jen, komu se to stalo). Bodové ohodnocení škody na zdraví je určeno v lékařském posudku, který zpracovává ošetřující lékař poškozeného, nebo jej vydává zdravotnické zařízení.

Jestliže Vám pojišťovna sníží bodové ohodnocení, i když máte posudek od lékaře, který přesně uvádí, kolik bodů má být proplaceno můžete podat pojišťovně reklamaci, ke které přiložíte lékařský posudek.

V případě, že reklamaci nebude pojišťovnou vyhověno, nezbyde Vám, než se obrátit na příslušný soud. Pokud se rozhodnete postupovat soudní cestou, doporučujeme Vám najít si advokáta, nejlépe se specializací na medicínské právo, který Vám se všemi náležitostmi pomůže a pořadí Vám jak postupovat. Seznam advokátů najdete na stránkách České advokátní komory a do základních kritérií zadáte jako zaměření Zdravotnické právo, můžete si vybrat z více než 120 jmen.

Pro bližší představu o tom, jak probíhá řešení sporů, se můžete podívat zde.

Vaše férová nemocnice

25.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS