Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rozsah vstupní prohlídky

Dobrý den,

mám panickou hrůzu z porušování práv pacienta doktory a nechci chodit na prohlídky určené zaměstnavatelem (vstupní, periodické). Podle Úmluvy o lidských právech mám právo na nedotknutelnost a odmítnutí zdravotní péče, na druhou stranu bez toho nedostanu práci. Nevím, jak se bránit v případě, že bude chtít závodní lékař provést vyšetření prsou, konečníku apod. u profese jako učitel. Nesnesu, aby se mě někdo dotknul, nevadí mi odběr krve, vyšetření zraku, sluchu apod. Nutně bych potřebovala znát stát, kde nejsou tyto vstupní prohlídky pro nástup do zaměstnání povinné. Nerada bych se jen kvůli tomu s vysokoškolským vzděláním nastěhovala pod most. 

Předem děkuji za odpověď.

Sisi

Odpověď:

 

Dobrý den,

obsah preventivních prohlídek u pracovního (závodního) lékaře není v současnosti nijak upraven. Preventivní prohlídky hrazené z veřejného zdravotního pojištění u praktického lékaře upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 70/2012 Sb.

Na jednu stranu má závodní lékařka povinnost provést preventivní prohlídku v souladu s cíli prohlídky a existuje zájem na tom, aby byl zjištěn zdravotní stav zaměstnance. Na druhou stranu jsou tu Vaše osobnostní práva - např. na osobní nedotknutelnost a soukromí (možnost rozhodovat o svém těle a o tom, jaké zdravotní péči a vyšetřením se podrobíte) a právo na osobní důstojnost, která mají oporu v mnoha ustanoveních Listiny základních práv a svobod a při omezování těchto práv musí být šetřeno jejich podstaty a smyslu.

Jednoduše řečeno, pokud chodíte k odbornému lékaři, který Vám provádí vyšetření prsou a můžete vyšetření doložit, neexistuje legitimní důvod, proč byste musela podstupovat další totožné vyšetření, které si z nějakého důvodu nepřejete. Smyslem preventivní prohlídky je zjistit zdravotní stav zaměstnance, což můžete v případě vyšetření prsou doložit, nikoliv formalisticky trvat na provedení veškerých úkonů, aby se vyhlášce učinilo za dost. Domníváme se tedy, že v tomto případě máte právo toto vyšetření odmítnout.

Je pravdou, že zaměstnavatel je ze zákona povinen zajistit pro své zaměstnance a také pro osoby ucházející se u něj o zaměstnání pracovnělékařské služby - provádění preventivních prohlídek, hodnocení zdravotního stavu za účelem posuzování zdravotní způsobilosti k práci a další. Za nesplnění této povinnosti na úseku bezpečnosti práce hrozí zaměstnavateli vysoká pokuta.

Zaměstnanec je povinen se těmto pracovnělékařským službám podrobit. Pokud by zaměstnanec tuto povinnost neuposlechl, jednalo by se o porušení pracovních povinností, jež by mohlo vést k ukončení pracovního poměru.

Výsledkem lékařské prohlídky, prováděné lékařem poskytujícím pracovnělékařské služby, by mělo být posouzení, zda zdravotní stav uchazeče či zaměstnance umožňuje vykonávat konkrétní pracovní zařazení bez rizika pro jeho zdraví. Lékař je při provádění lékařské prohlídky povinen postupovat lege artis a dbát práv pacienta. V případě, že nebudete s postupem lékaře spokojena, můžete se bránit pomocí prostředků uvedených zde a zde.

Jelikož poskytujeme právní poradenství v oblasti práva České republiky, nejsme bohužel schopni adekvátně reagovat na Váš poslední dotaz, který se týká práva uplatňovaného v cizích státech. 

 

Vaše Férová nemocnice

11.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS