Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rizikové těhotenství a vycházky

Prosím o radu, jsem ve 12 týdnu těhotenství a vzhledem k tomu, že jsem již před rokem prodělala spontánní potrat, tak jsem v pracovní neschopnosti kvůli rizikovému těhotenství (jsem samozřejmě ráda, vzhledem k mému stresujícímu zaměstnaní). Problém je v tom, že mam vychazky od 10-12 a 15-17, což je pro mne momentálně nevyhovující, jelikož se stěhuji do jiného města a vzhledem k tomu, že momentálně bydlím v malém městě, musím všude dojíždět. Ráda bych také chodila na nějaká cvičení či plavání, ale bohužel časové rozmezí mi to neumožňuje. Lékaře jsem žádala o změnu vycházek, ale údajně vyšel v platnost nový zákon, který lékaři změnu vycházek neumožňuje. Prosím tímto o radu, zda-li se s tím dá něco dělat. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Sísa

Odpověď:

Dobrý den,

 

vycházky je možné povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně a to v rozmezí od 7 do 19 hodin. Tuto dobu je možné prodloužít pouze v případě, že s tím bude předem souhlasit příslušná správa sociálního zabezpečení a pouze na žádost. Podmínky pro prodloužení vycházek jsou však poměrně přísné. Přesto vám určitě doporučujeme o prodloužení správu sociálního zabezpečení požádat.

 

Požádejte svého lékaře o to, aby vám předepsal vycházky na maximální možnou dobu - tedy 6 hodin a zkuste se s ním domluvit na vyhovujícím časovém rozmezí. Změnit vycházky v mezích § 56 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (viz výše) je možné. Nevyjde-li vám vstříc, můžete uplatnit své právo na volbu lékaře. 

Vaše Férová nemocnice

30.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS