Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Řízení auta při dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, pokud jsem na neschopence, zda když jedu na kontrolu k lékaři, mohu jet autem. Dále pak, když žijeme na vesnici a manžel si udělal něco s nohou a nemůže se dostat do nemocnice na ošetření sám. Bylo by pro něho obtížné autobusem několikrát přesedat a pak je nemocnice ještě na druhém konci města, zda ho, pokud jsem na neschopence, mohu k lékaři autem odvézt?
Lékař mi sdělil, že auto na neschopence řídit nemohu, ani pokud jedu k lékaři či na rehabilitace, ani pokud bych manžela vezla do nemocnice, že pokud by se něco stalo, přijdu o nemocenskou a pokud by se něco přihodilo, budu ještě všem platit náhrady atd.

Odpověď:

Dobrý den,

žádný zákon, který by osobě v dočasné pracovní neschopnosti zakazoval řídit auto neexistuje. Váš lékař měl možná na mysli to, že mnohé léky mohou negativním způsobem ovlivňovat motorické schopnosti člověka a zpomalovat jeho reakci na vnější podněty (takovou informaci obdržíte právě od svého lékaře, nebo ji naleznete v přívalovém letáku konkrétního léku).

Pokud tedy neužíváte léky, jejichž požití vylučuje řízení auta, pak samozřejmě smíte auto pro dopravu na kontrolu k Vašemu lékaři použít.

K Vašemu druhému dotazu, zda můžete dopravit manžela k lékaři autem, když jste na nemocenské, musím konstatovat, že jako osoba dočasně práce neschopná máte povinnost dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce. To znamená, že se mj. musíte v době dočasné pracovní neschopnosti zdržovat v místě svého pobytu (v místě, které jste jako místo pobytu uvedla lékaři při vzniku dočasné pracovní neschopnosti) a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek.

Máte-li stanoveny vycházky, můžete v rámci těchto vycházek auto používat, tedy i dopravit manžela k případnému ošetření. Mimo dobu stanovených vycházek tedy ani nemůžete manžela nikam vozit. Pokud by to byl problém, můžete se s lékařem pokusit domluvit na změně času vycházek.

Vaše Férová nemocnice

13.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS