Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rehabilitační x lázeňská péče

Dobrý den, prosím, zajímalo by mě, jestli se liší "komplexní lázeňská péče" a "komplexní rehabilitační péče". Našla jsem oba tvary a jde mi o to, že jsem po chronických problémech a následné operaci páteře a ráda bych byla zase fit. Tzn. chtěla bych využít jak rehabilitaci v našem městě (kvůli stavu právě spíše komplexní a ne ambulantní) a poté ještě klasické lázně. Je vůbec taková možnost? Bohužel moje praktická lékařska mi zatím nedokázala odpovědět a nyní je na dovolené. Moc Vám Děkuji!

Katka

Odpověď:

Dobrý den,

rozdíl mezi komplexní lázeňskou a rehabilitační péčí je významný. Lázeňská péče se poskytuje po léčení určitých onemocnění, která jsou uvedena v indikačním seznamu vyhláškou, kterou naleznete zde. Poskytuje se buď komplexně (plně hrazeno ze zdravotního pojištění) nebo příspěvkově (část nákladů hradí pojišťovna). Existuje ještě pojem lázeňská léčebně rehabilitační péče, to je však jiný (podrobnější) název pro lázeňskou péči.

Komplexní rehabilitační péče v sobě naopak zahrnuje nejen lékařskou péči, ale i péči pedagogickou, psychologickou a sociální. Jedná se tak o metodu používanou zejména u zároveň zdravotně a psychicky postižených lidí - pro Vás tedy pravděpodobně nepotřebnou. Pokud chcete podstoupit rehabilitaci, podstoupíte pak tu klasickou - tzn. budete docházet podle potřeby na rehabilitaci na jednotlivá cvičení.

O tom, co však konkrétně potřebujete, si však promluvte s Vaší ošetřující lékařkou, která Vám sdělí, zda máte podle Vaší diagnózy nárok na rehabilitační, případně i lázeňskou péči, a v jakém rozsahu. Lázeňskou péči je nutné nastoupit do určité doby podle typu onemocnění a je doporučována pouze lékařem (případně přezkoumávána revizním lékařem pojišťovny). Rehabilitační péči můžete podstoupit, aniž byste se zbavila možnosti jít později i do lázeňské péče.

Vaše Férová nemocnice

6.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS