Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Průběh námitkového řízení

Přeji dobrý den, prosím o informaci k průběhu námitkového řízení při nepřiznání invalidního důchodu. Podal jsem námitku proti nepřiznání invalidního důchodu a chtěl bych nyní vědět, co bude dál probíhat. Budu opět předvolán před lékařskou posudkovou službu? Ke stejnému lékaři, nebo jinde? Bude opět přezkoumán můj zdravotní stav? K námitce jsem doložil výsledky nových vyšetření. Jak vlastně probíhá vyřizování námitkového řízení. Děkuji za odpověď.

Laďa

Odpověď:

Dobrý den,

po podání námitky proti nepřiznání invalidního důchodu bude Váš stav s nejvyšší pravděpodobností posuzovat posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí. Ta je tvořena minimálně třemi členy a její složení není stále, utváří se vždy pro projednání určitého počtu případů v rámci odvolacích (námitkových) řízení. Tím pádem Váš zdravotní stav nebude přezkoumáván stejným lékařem. V současnosti jsou detašovaná pracoviště této posudkové komise v Ostravě, Brně, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Plzni a Praze. Provádí se tedy případné nové posouzení zdravotního stavu, přičemž posudková komise vychází i z lékařských zpráv a posudků vypracovaných odbornými lékaři o zdravotním stavu občanů a přihlíží i k výsledku vlastního vyšetření posuzované osoby.

Námitka by měla být vyřízena do 30 dnů od zahájení řízení. V případě, že dojde k posouzení zdravotního stavu, tak do 90 dnů a je zohledněna důvodnost vašich námitek. Na tomto řízení se nepodílejí ani nerozhodují osoby, které se účastnily předchozí řízení.

V případě, že nebude ani tentokrát souhlasit s výsledkem námitkového řízení, můžete podat soudní žalobu.

 

Vaše Férová nemocnice

27.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS