Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Propustka do centra laserové medicíny

Dobrý den, byla jsem na ošetření v centru laserové medicíny a vzala jsem si propustku. Zaměstnavatel má problém s razítkem na propustce. Na razítku je uvedeno "laserové centrum" a jméno lékaře a adresa. Zaměstnavatel si myslí, že tam podstupuji zkrášlovací procedury a chce, abych si na to brala dovolenou. Ale je tam přece uvedeno jméno lékaře a nemusí ho zajímat, s čím tam chodím, provádí spoustu zákroků. A i ostatní pacienti si nechávají potvrzovat propustky. Děkuji.

Mila

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše otázka se týká problematiky překážek v práci na straně zaměstnance, které jsou upraveny zejména v zákoníku práce Jelikož je Váš zaměstnavatel ze zákona povinen poskytnout Vám pracovní volno s náhradou mzdy či platu, je pochopitelné, že postupuje opatrně. Každopádně i tato opatrnost má své meze, které Vám níže nastíníme.

Zaměstnavatel by se neměl, resp. nesmí ptát na to, s jakým zdravotním problémem docházíte k lékaři. Na odmítnutí odpovědi tak máte v této situaci plné právo. Pokud však k lékaři docházíte v pracovní době, jste povinna prokázat, že jste tam opravdu byla. K tomuto slouží právě ona propustka, kterou Vám lékař potvrdí a kterou poté předáte svému zaměstnavateli. Zákon dále hovoří o tom, že tato návštěva lékaře musí proběhnout ve „zdravotnickém zařízení“. Tímto zařízením nelze chápat pouze nemocnici, polikliniku či soukromou ordinaci, ale lze tam zařadit i jiná specializovaná centra, kde lékaři poskytují zdravotní péči. Máme za to, že laserová a jiná centra, se dají zahrnout pod „zdravotnická zařízení“.

Z výše uvedeného vyplývá, že Váš zaměstnavatel Vám nemůže nařídit, abyste si na lékařské ošetření vzala dovolenou, pokud jsou splněny nastíněné podmínky.

Pokud Váš problém bude přetrvávat, doporučujeme navštívit nejbližší inspektorát práce. Ty mají právo provádět kontroly dodržování práv a povinností spojených s vyplácením mzdy, platu a jejich náhrad a také s dodržováním rovných podmínek na pracovišti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

4.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS