Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Propuštění ze zdravotních důvodů karpálního tunelu

Dobrý den. Mám syndrom karpálního tunelu, postižení na pravé ruce 40 procent a na levé ruce 20 procent. Může mne zaměstnavatel propustit? Pracuji v automobilovém průmyslu na lince. Existuje limit pro tuto nemoc? DĚKUJI

erza

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel Vás může propustit (dát výpověď) či Vám okamžitě zrušit pracovní poměr pouze z důvodů daných v ustanoveních zákoníku práce.

Syndrom karpálního tunelu není podle výše zmíněného obecně důvodem pro Vaše propuštění.

Pokud jako zaměstnanec pozbudete způsobilost dlouhodobě konat dosavadní práci, je povinností zaměstnavatele Vás převést na práci jinou. Pokud však zaměstnanec ztratí dlouhodobě celkovou zdravotní způsobilost k práci, zakládá to výpovědní důvod podle zákoníku práce. Informace o Vaší zdravotní způsobilosti by měly být uvedeny ve Vašem lékařském posudku.

Zároveň pro Vás může být důležité, zda stále jste v pracovní neschopnosti. To by znamenalo, že jste v ochranné době a zaměstnavatel Vám výpověď dát nesmí.

Limity neboli tzv. míry poklesu pracovní schopnosti jsou specifikovány v příloze vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí č. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity. Syndrom karpálního tunelu konkrétně v kapitole 13 oddílu C položky 4. Tyto míry jsou důležité pro posouzení podmínky nároku na invalidní důchod pojištěnce dle zákona o důchodovém pojištění.

Obecně máte na invalidní důchod nárok, pokud Vaše pracovní schopnost z důvodu dlouhodobého zdravotního problému poklesla nejméně o 35% a zároveň jste splnil potřebnou dobu pojištění nebo byl váš stav zapříčiněn pracovním úrazem. Pokles pracovní schopnosti posuzuje na základě odborného lékařského posudku a lékařských vyšetření okresní správa sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

25.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS