Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Promlčení nároků při pracovním úrazu

Zdravím, v r. 1999 jsem měl na šachtě pracovní úraz (pád horniny na záda - zlomená žebra) a souběžně proběhlo i řízení o nemoci z povolání (dle EMG špatné "karpály" - následně operace na pravé ruce). Nemoc z povolání (na "karpály") byla přiznána včetně odškodnění (bolestné + snížení společenského uplatnění), ale od té doby mám trvalé bolesti na různých místech páteře, kterými se posudková lékařka odmítla zabývat (bolesti zad? .. to prý mají všichni...), ale na kompletní rentgen celých zad mne nikdy nikdo neposlal, vždy jen na lokální (krční páteře a oblast zlomeného 8. a 9. žebra). Již 3 měsíce po pracovním úrazu jsem musel vyhledat privátního ortopeda a žádat o pomoc (kvůli bolesti rukou a zad), bolesti zad přetrvávají dodnes. V r. 2010 mne přeci jen ortoped poslal na rentgen "kříže" a zjistilo se, že mám posunutou páteř o 14-15 mm (posun mezi L3 a L4). Podle ortopeda je to příčina mých dlouholetých problémů. Doktor mi zatím operaci páteře nedoporučuje (není výrazně omezována mícha), stav hodnotí jako chronický, bez předpokladu zlepšení, spíše naopak. Ptám se, zda-li je možné i s tak velkým odstupem od úrazu žádat trvalé následky atp., když v dokumentaci jsou po celou dobu opakovaně konstatovány a řešeny problémy s blokací, velkými bolestmi (řešeno obstřiky, infuzemi, rehabilitačním cvičením, masážemi). Masáže mi pojišťovna xxx jako náklady v souvislosti s pracovním úrazem proplatila. Je to asi nekonečný příběh, podstoupené zákroky mi sice pomůžou, ale vždy jen na krátkou dobu ... stále se to vrací.

 

Hans24

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz zřejmě směřuje k tomu, zda se i po více než deseti letech můžete na základě pracovního úrazu domáhat nějaké finanční náhrady. Ve Vašem případě by se konkrétně mohlo jednat o náhradu za ztrátu na výdělku, náhradu za bolest a za ztížení společenského uplatnění a náhradu za účelně vynaložené náklady na léčení

V dotazu na jednu stranu uvádíte, že se posudková lékařka odmítla Vašimi problémy zabývat, na druhou stranu však píšete, že Vám byly „v souvislosti s pracovním úrazem“ pojišťovnou proplaceny masáže. Není proto zcela jasné, zda Vaše problémy se zády byly již dříve lékaři kvalifikovány jako důsledek pracovního úrazu, či nikoli. Toto je pro zodpovězení dotazu zásadní.

Nároků ze škody na zdraví se obecně můžete domáhat i zpětně. U jednotlivých nároků však plyne promlčecí doba, tzn. doba, v níž je nutné právo uplatnit u soudu (pokud jste se jej nedomohl mimosoudně). Pokud nárok uplatníte po uplynutí promlčecí doby, žalovaný může namítnout promlčení a právo Vám nemůže být přiznáno, stane se nevymahatelným. Promlčecí doba u náhrady škody činí dva roky ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Tyto dvě podmínky musí být splněny obě zároveň, aby promlčecí doba mohla začít běžet. Tedy až od okamžiku, kdy má poškozený informaci i o vzniku škody a o její přibližné výši i o tom, vůči komu má náhradu škody uplatňovat, začne běžet dvouletá promlčecí doba.

Pokud byly již před rokem 2010 Vaše problémy se zády spojovány s pracovním úrazem a vy jste se tak mohl domáhat náhrady škody v rovnocenné výši jako po roce 2010, většina nároků bude již promlčena. Výjimku budou tvořit náklady na léčení a jednotlivé měsíční dávky za ztrátu na výdělku za poslední dva roky zpětně a ty, které vznikly nově. Náhrada za bolest a náhrada za ztížení společenského uplatnění jsou dávky poskytované jednorázově. Promlčecí doba se u nich počítá od ustálení zdravotního stavu, proto tyto dávky již mohou být promlčeny.

Pokud by však lékař až v roce 2010 poprvé konstatoval, že v důsledku pracovního úrazu trpíte problémy se zády způsobenými posunutím páteře (v dotazu neuvádíte, zda lékař skutečně potvrdil, že je zde souvislost v pracovním úrazem), bylo by možné domáhat se nároků i zpětně. Tzn. promlčení by začalo běžet až od posudku lékaře, ve kterém prohlásil posunutí páteře za následek pracovního úrazu, resp. od okamžiku, kdy jste se o takovém posudku dozvěděl. Do dvou let od posudku byste pak mohl požadovat náhradu všech (i v minulosti) vzniklých škod. Byla-li však lékařská zpráva vystavena již v roce 2010, pohybujete se na hranici, ne-li za hranicí promlčení. Jednejte proto rychle

Nemáte-li dosud lékařský posudek o nově zjištěných následcích pracovního úrazu, vyžádejte si jej. Otázkou ovšem je, zda lze opravdu po tak dlouhé době spojovat Vaše problémy s pracovním úrazem. To je ovšem lékařská, nikoli právnická otázka.

Doporučujeme konzultovat Váš případ osobně s právníkem. Pokud nevíte, na koho se obrátit, seznam advokátů naleznete na stránkách České advokátní komory nebo www.potrebujipravnika.cz. Na těchto stránkách si můžete vybrat právníka jednak dle jeho změření (občanské nebo zdravotnické právo), tak dle vašeho bydliště.

Vaše Férová nemocnice

30.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS