Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení vycházek

Dobry den, prosim vas, cetl jsem si toho dost u vas o tom, jak dlouho muze dat lekar vychazky. Byl jsem dnes za nim s tim, ze bych ho chtel pozadat o to, jestli by mi nemohl vychazky bud prodlouzit, pac dojizdim, nebo dat neomezene (marodim po operaci karpalniho tunelu, takze az na to, ze musim setrit ruku, jsem fyzicky i dusevne zdrav). Lekar se uplne zdesil, jestli jsem se nezbláznil, ze to neni jen tak a ze on se nebude prit ze socialkou, nacez jsem mu řekl, ze nevim, proc by se mel s nekym prit. Doslova me vyhodil... no zeptal jsem se na to operatera, co mi delal tu ruku a ten mi řekl, ze v tom problem nevidi, ale mam se domluvit s obvodakem… ale co delat? kdyz s nim se jednat neda…

Odpověď:

Dobrý den,

o povolení vycházek nebo změně jejich rozsahu a doby rozhoduje Váš ošetřující lékař na základě Vašeho zdravotního stavu. Je jenom na něm, aby posoudil, zda je při Vaší nemoci vhodné, aby a v jaké době jste měl povolené vycházky. I když je pravda, že dochází k ovlivňování ze strany správa sociálního zabezpečení, avšak takové jednání nemá oporu v zákoně.

Můžete svého lékaře požádat o změnu režimu, resp. o povolení vycházek. Pokud Vám lékař nevyhoví, tak ho požádejte ať Vám dá toto své rozhodnutí písemně. Pokud podle Vašeho názoru bude omezení vycházek bezdůvodné a nesprávné, můžete podat proti rozhodnutí opravný prostředek – návrh na přezkoumání lékařského posudku.

Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.) Návrh lze podat do 3 dnů ode dne prokazatelného obdržení rozhodnutí lékaře o vycházkách. Tento návrh však nemá odkladný účinek, to znamená, že rozhodnutí lékaře platí ode dne vystavení. Pokud Vám na základě opravného prostředku lékař nebo vedoucí zdravotnického zařízení nevyhoví, postoupí návrh jako odvolání do 5 dnů od jeho doručení registrujícímu orgánu nebo zřizovateli.

Situace se dá řešit i v rámci svobodné volby lékaře. Můžete se pokusit najít si jiného lékaře, který Vám ve stanovení vycházek vyjde vstříc.

Pokud lékař nebude postupovat v souladu s povinnostmi, které mu ukládá zákon, můžete zvážit podání stížnosti.

Bližší informace o stížnostech naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

3.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS