Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení podpůrčí doby

Dobrý den, mám dotaz - skončila mi podpůrčí doba nemocenské a žádala jsem o prodloužení - bylo schváleno na 3 měsíce. Jsem po operaci krční páteře a lékaři tvrdí, že rekonvalescence trvá zhruba rok. Co dělat, až mi skončí prodloužení nemocenské? Kam se dále obrátit? Děkuji.

JARUSKATEJ

Odpověď:

Dobrý den,

podpůrčí doba je časový úsek, ve kterém lze poskytovat dávky nemocenského pojištění. Celkově představuje 380 kalendářních dní. Jak se však stalo i ve Vašem případě, je možné na žádost zaměstnance tuto dobu prodloužit. Prodloužená podpůrčí doba však nesmí být delší než dva roky, tedy dohromady 730 dnů.

Podpůrčí dobu lze prodloužit opakovaně, vždy však pouze právě na 3 měsíce. Bylo by tedy vhodné co nejdříve podat písemnou žádost o prodloužení podpůrčí doby na Českou správu sociálního zabezpečení. ČSSZ prostřednictvím posudkového lékaře rozhodne, zda máte nárok na další vyplácení nemocenského. V případě, že by již došlo k uplynutí celkové podpůrčí doby, tj. 380 dní, může ve výjimečném případě tento lékař rozhodnout o přiznání dávky, pokud by se domníval, že byste mohla být v krátké době uschopněna (nejdéle v době do 350 dnů). Tento orgán je povinen rozhodnout bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od podání Vaší žádosti. Zákon tedy výslovně neupravuje termín, kdybyste měla o prodloužení požádat. Počítejte však s tím, že ČSSZ má na rozhodnutí 30 dní. Proto doporučujeme podat žádost alespoň 30 dní před tím, než Vám podpůrčí doba uplyne.

Po uplynutí celkové doby, po kterou je možnost odebírat nemocenskou, můžete také zkusit zažádat o invalidní důchod. Invalidní důchod je dávkou, kterou vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení. V současnosti rozlišujeme tři stupně invalidního důchodu v závislosti na poklesu pracovní neschopnosti. Protože se náš tým skládá jenom z právníků a není zde žádný lékař, nedokážeme Vám říci, jaké jsou Vaše šance na získání invalidního důchodu. Žádost můžete podat okresní správě sociálního zabezpečení. Kontakty na ni naleznete zde. O tom, zda máte nárok na invalidní důchod, pak rozhoduje lékař lékařské posudkové služby pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.

O konkrétnějších problémech se můžete informovat přímo u České správy sociálního zabezpečení, telefonní a jiné kontakty na ni naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

 

 

11.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS