Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prodloužení nemocenské

Dobrý den, mám potíže s kolenem.Vystavena neschopenka. Konzervativní léčba nepomáhala. Byla provedena operace kolena /meniskus/, při které mi byly zjištěny těžké defekty chrupavek a začínající artróza. Koleno stále bolí, pořádně ho neohnu a ještě se přidaly potíže s tříslem, kyčlí. Dvakrát mi prodloužily nemocenskou po uplynutí podpůrčí doby, když jsem žádal potřetí Referát lékařské posudkové služby, tak už mi dávky neprodloužily i když jsem měl potvrzení od doktora, že se stav nelepší. Doktorka posudkové komise mi oznámila, že jestli nebudu moc vykonávat současné zaměstnání, mám ukončit prac. poměr a nahlásit se na úřad práce s tím, že dvakrát do měsíce snad na úřad dojdu. Nastoupil jsem do zaměstnání, kde byl se mnou rozvázán pracovní poměr a teď se jdu zaregistrovat na úřad práce. Bylo správné že mi dávky neprodloužily i když bych se mohl ještě půl roku léčit?

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna je složená týmu právníků, tudíž nedokážeme posoudit, zda z lékařského hlediska mělo opětovně dojít k prodloužení nemocenské. Podle zákona lze vyplácet nemocenské i po uplynutí podpůrčí doby pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost. Na prodloužení vyplácení nemocenské nicméně není právní nárok, záleží na posouzení lékaře orgánu nemocenského pojištění.

Nicméně pokud si myslíte, že Váš zdravotní stav Vám neumožňuje vykonávat práci, můžete si podat žádost o invalidní důchod..

Jak postupovat se dozvíte v odpovědi na obdobný dotaz zde, kterým se naše poradna zabývala.

Vaše Férová nemocnice

3.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS