Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přezkoumání ukončení nemocenské

Dobrý den,

prosím vás nemám žádné zkušenosti, mám pracovní úraz, natrženou šlachu na noze při tělocviku, lékař navrhl konzervativní lečbu a klid, už mne noha nebolí, ale nemůžu si na ni stoupnout, došlápnout na patu, takže poskakuji na jedné a chodím o berlích, lékař mi řekl, ještě zhruba týden a ukončí prý nemocenskou (jsem na ni druhý měsíc), myslela jsem, že mi napíše rehabilitace, ale prý není třeba. Asi se s ním nedomluvím o rehabilitacích v době nemocenské, pracuji půl roku jako policistka. Neporadíte mi, co vše napsat do návrhu na přezkoumání ukončení nemocenské? Poskakovat na jedné noze v práci by asi nebylo v pořádku.
Díky moc.

Mari

Odpověď:

Dobrý den,

pokusíme se vám poradit, jak máte podat návrh na přezkum rozhodnutí lékaře. Jednodušší by bylo, kdybyste našla lékaře, ke kterému máte důvěru, a který je ochoten vám napsat rehabilitaci a posoudit váš zdravotní stav podle vašich představ. Lékaře můžete změnit každé tři měsíce. S tímto lékařem se také můžete poradit o tom, co napsat do návrhu na přezkum. V návrhu na přezkum můžete vylíčit všechny důvody, proč by vám pracovní neschopnost neměla být ukončena - například bolest nebo namáhavá práce v zaměstnání. Bohužel nejsme lékaři, a proto Vám doporučujeme konzultovat věc s jiným lékařem.

Pokud dojde k tomu, že váš současný lékař rozhodne o ukončení pracovní neschopnosti a vy s ním nebudete souhlasit, můžete zkusit podat návrh na přezkum jeho rozhodnutí. O možnosti podat tento návrh a lhůtě se můžete dozvědět z formuláře o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Pokud lékař Vašemu návrhu na přezkum nevyhoví, musí postoupit návrh jako odvolání do 5 dnů od jeho doručení správnímu úřadu, který vydal rozhodnutí o registraci tohoto zdravotnického zařízení nebo je zřizovatelem tohoto zdravotnického zařízení.

Správní úřad má dvě možnosti – buď odvolání zamítne a napadený lékařský posudek potvrdí, nebo ho zruší a vrátí věc zpět zdravotnickému zařízení k vydání nového lékařského posudku na základě nového, popřípadě doplňujícího posouzení zdravotního stavu pacienta.

Ke lhůtě pro vyřízení odvolání – správní orgán je povinen rozhodnout bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů. 

Jestliže ani po této době nebude rozhodnuto nebo nebudete vyrozuměn o výsledku odvolání, doporučujem telefonicky kontaktovat ošetřujícího lékaře a informovat se u něj, zda postoupil odvolání příslušnému orgánu. Lze také podat podnět k zahájení řízení proti nečinnosti. Takový podnět se podává orgánu, který je nadřízený správnímu orgánu, který vyřizoval odvolání, tedy Ministerstvu zdravotnictví v případě nečinnosti krajského úřadu.

Každopádně, pokud lékař nevyhoví Vaší žádosti a ukončí Vaši pracovní neschopnost, tak v mezidobí, než bude rozhodnuto o odvolání, musíte nastoupit do práce.

Vaše Férová nemocnice

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS