Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeložení těhotné na jinou práci

Dobrý den, pracuji ve výjezdové skupině záchranné služby a jsem těhotná. Od lékaře mám posudek, že je tato práce pro mě nebezpečná z důvodu nošení těžkých břemen a styku s infekčními pacienty. Vždy když otěhotněla některá z kolegyň, bylo jí řečeno, že pro ní není jiná práce a že buď půjde na neschopenku, nebo podá výpověď a dostane 2 platy jako odstupné. Výpověď podat nechci, ale dočetla jsem se, že pokud mě zaměstnavatel nemá kam přeložit, musí mě nechat doma a vyplácet mi průměrnou mzdu. Na neschopenku nechci, jelikož nemám rizikové těhotenství a nechci být omezena vycházkami a stejně tak nechci ukončit pracovní poměr. Mám jinou možnost? Opravdu se jedná o překážku na straně zaměstnavatele a musí mě nechat doma a vyplácet mi mzdu? Když donesu tento posudek, jaká je lhůta abych nemusela práci vykonávat? Nerada bych třeba měsíc čekala a ohrožovala tím své těhotenství. Děkuji

verunkaa

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel je povinen převést vás na jinou práci v případě, že konáte práci, která ohrožuje vaše těhotenství. Seznam prací ohrožující těhotenství řeší vyhláška. Pokud vás zaměstnavatel nemůže převést na žádnou jinou vhodnou práci, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele. V takovém případě zůstanete doma a budete pobírat 100 % náhrady mzdy. K tomu si však musíte u lékaře obstarat posudek, v posudku by mělo být napsáno, od kterého dne nesmíte vykonávat práci, která ohrožuje vaše těhotenství. Lékař Vám do posudku může napsat, že práci nesmíte vykonávat ode dne vystavení posudku.

Překážka na straně zaměstnavatele neznamená, že budete v pracovní neschopnosti. Pracovní neschopnost je v tomto případě časté, ale nesprávné řešení, které pro vás navíc není finančně výhodné. Pokud zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, zůstáváte doma a náleží Vám 100% náhrada mzdy.

O svůj výdělek nemusíte mít strach ani tehdy, když vás zaměstnavatel převede na práci, za kterou náleží nižší mzda. V takovém případě máte nárok na tzv. vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, který vám dorovná mzdu do výše, jakou jste dosahovala v dosavadní práci. Žádost o příspěvek podejte u svého zaměstnavatele. Existuje pro ni speciální formulář. Příspěvek vám následně bude vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení, která Vám v této situaci také poskytne více informací.

Zaměstnavatel je při přeřazení na jinou práci povinen dbát na to, aby byla nová práce vhodná vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu. Měl by dbát i na to, aby práce odpovídala vaší kvalifikaci.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

17.1.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS