Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přechod z rodičovské dovolené na další mateřskou dovolenou

Dobrý den, dne 12.3.2012 mi končí 3letá mateřská dovolená s prvním synem.Dne 26.5.2012 mám předpokládaný datum porodu druhého potomka.Mezi 12.3.2012 a nástupem na druhou mateřskou dovolenou bych se měla vrátit do zaměstnání. Zaměstnavatel mi umožní nástup na mateřskou dovolenou 8 týdnu před porodem místo 6 týdnu. Tedy bych se do zaměstnání měla vrátit na 2 týdny.Přijde mi hloupé a nelogické se vracet v 7. měsíci těhotenství na dva týdny do zaměstnání, kde za mne nyní pracuje jiná paní. Na gynekologii mi nevystaví neschopenku, protože jsem gynekologicky v pořádku. Je nějaká možnost jak na dva týdny do zaměstnání nenastoupit a vyhnout se nějakým problémum se zaměstnavatem, či přijít o peníze a lepší pruměr na novou mateřskou dovolenou? Děkuji

Kacka04

Odpověď:

Dobrý den.

Bohužel z Vámi popsané situace vyplývá Vaše povinnost se do práce na dva týdny vrátit. Této povinnosti se můžete vyhnout jedině besprostředním nástupem na nemocenskou po skončení Vaši rodičovské dovolené. Pokuste se tedy situaci objasnit Vašemu gynekologovi a požádat ho o vystavení neschopenky. Pokud u gynekologa neuspějete, zkuste se s žádostí o vystavení neschopenky obrátit na Vašeho obvodního lékaře.

Pokud by se Vám nepodařilo nastoupit na nemocenskou, zkuste se o této situaci poradit se svým zaměstnavatelem. Třeba spolu naleznete nějaké optimální řešení této kuriózní, avšak ne zcela neobvyklé situace.

 

Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS