Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přechod z rodičovské dovolené na pracovní neschopnost

Dobrý den chci se zeptat: dne 9.8.2011 mi končí rodičovská dovolená, ale jsem již pátý měsíc těhotná - rizikové těhotenství. Je možné od 10.8.2011 ihned přejít na pracovní neschopnost? Jsem stále zaměstnaná a na úřadě mi sdělili, že se musím domluvit se zeměstnavatelem z čeho dávka bude čerpána. Pokud mohu přejít plynule, z čeho se mi bude dávka vypočítávat? Stačí pokud zaměstnavateli pošlu neschopenku? Děkuji.

barunka

Odpověď:

Dobrý den,

dékujeme za váš dotaz omlouváme se, že nám jeho vyřízení trvalo delśí dobu a vy jste, soudě dle dat, keré ve zprávě uvádíte, možná již svůj problém úspešně vyřešila. Přesto jsme se prípadem zabývali a doufáme, že vám naše odpověd i do budoucna pomůže.

Jestliže lékař shledá, že vaše těhotenství je rizikové a neměla byste až do porodu pracovat a vypíše vám neschopenku. Co se týče domluvy se zaméstnavatelem, úředníci měli pravděpodobné na mysli to, že prvních 21 dnů pracovní neschopnosti po skončení dovolené by vám měl jako náhradu mzdy proplácet zaměstnavatel. Až 22. dnem neschopnosti vám pak vzniká nárok na dávku nemocenského pojištění. Protože jste pravděpodobně v posledním období z důvodu rodičovské dovolené mzdu nepobírala, nemocenské se bude vypočítávat na základě posledního roku, ve kterém jste ještě pracovala, takže to klidně může být i kupříkladu rok 2009.

V případě dalších nejasností se můžete obrátit na naši poradnu, protože se ale především specializujeme na pacientská práva, doporučujeme vám kontaktovat poradnu Aperio, která se mateřstvím a sociálními dávkami zabývá blíže.

V každém případě v případě obdržení neschopenky od lékaře pracovat nebudete muset a doporučujeme vám domluvit se se zaměstnavatelem, jak mu můžete neschopenku předat, být z práce omluvena a dostávat náhradu mzdy a následně nemocenské dávky.

S pozdravem,

Kateřina Červená

právnička Férové nemocnice

Liga lidských práv
Burešova 6, 602 00 Brno, Česká republika
tel: (+420) 545 210 446, fax: (+420) 545 240 012e-mail: brno@llp.cz, URL: www.llp.cz

Veškeré zákony najdete na www.portal.gov.cz v sekci „Zákony“.

-------------------------------------------

Dobrý den chci se zeptat: dne 9.8.2011 mi končí rodičovská dovolená, ale jsem již pátý měsíc těhotná- rizikové těhotenství. Je možné od 10.8.2011 ihned přejít na pracovní neschopnost? Jsem stále zaměstnaná a na úřadě mi sdělili, že se musím domluvit se zeměstnavatelem z čeho dávka bude čerpána. Pokud mohu přejít plynule, z čeho se mi bude dávka vypočítávat? Stačí pokud zaměstnavateli pošlu neschopenku?Děkuji.

1.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS