Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní volno kvůli odvozu do lázní

Dobrý den, mám dotaz. Mám nárok na placené volno? Odvážím otce do lázní, které jsou 300 km daleko od bydliště. Otec má křížkové lázně, které mu proplácí pojišťovna. On si hradí jen pobyt (standardní pokoj a regulační poplatek). Zaměstnavatel mi napsal, že mi to neproplatí a mám si vzít dovolenou. Jak je to ještě s odvozem domů z lázní? Je na to taky placené volno? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení je jinou důležitou osobní překážkou v práci na straně zaměstnance. Bližší podrobnosti k němu stanoví nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci.

Pracovní volno zaměstnavatel poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, je-li doprovod nezbytný a není možné jej provést mimo pracovní dobu. Záleží tedy na tom, zda se Váš otec do lázní nemůže dostat jinak, či zda jej tam nemůže vozit v jiný den, kdy nemusíte být v práci. Pokud je to možné, pak nepřísluší ani pracovní volno.

Za toto pracovní volno náleží náhrada mzdy jen tehdy, jde-li o doprovod manžela, druha, dítěte, jakož i rodiče a prarodiče. Tuto druhou podmínku tedy splňujete. Jestliže však pobíráte tzv. ošetřovné podle zákona o nemocenské pojištění, pak na náhradu mzdy již nemáte nárok.

Vaše Férová nemocnice

9.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS