Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz z důvodu neposkytnutí ochranných pomůcek zaměstnavatelem

Dobrý den, stal se mi pracovní úraz při práci ve výškách. Nebyl jištěn podle BOZP. Z důvodu dohody a provedení práce, kdy zaměstnavatel, aby se vyhnul nákladům, uvedl, že si potřebné BOZP mám zajistit sám na vlastní náklady. Myslím, že DOPP není v souladu ze zákonem. Je tedy vina na straně zaměstnavatele? Spadl jsem asi z 10 m a způsobil si několikanásobnou zlomeninu pravé nohy (zlomená stehenní kost, rozdrcení čéšky na 25 ks a 7 zlomených kostí v chodidle). Absolvoval jsem dvě operace a odhadovaná doba neschopnosti je asi půl roku. Jaká bude odhadovaná výška pojistného? Mám po měsíci a půl nárok na bolestné (odhadovaná výše)? Pokud zaměstnavatel odmítá odškodění při vyplacení mzdy, je jediným řešením soudní spor? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

každý zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a  ochranu zdraví zaměstnanců   při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce. Zaměstnavatel, u něhož k  pracovnímu úrazu  došlo, je povinen objasnit příčiny a okolnosti vzniku tohoto úrazu za účasti zaměstnance, pokud to zdravotní stav zaměstnance dovoluje, svědků a za účasti odborové organizace nebo zástupce pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bez vážných důvodů neměnit stav na místě úrazu do doby objasnění příčin a okolností vzniku pracovního úrazu. Neučinil-li Váš zaměstnavatel vše potřebné k zajištění Vaší bezpečnosti při práci  a následně ani neobjasnil příčiny a okolnosti vzniku Vašeho úrazu, můžete se obrátit na příslušný inspektorát bezpečnosti práce.

Co se pak týče Vašeho pracovního úrazu, zaměstnavatel je v rozsahu, ve kterém za škodu odpovídá, povinen poskytnout  Vám náhradu za ztrátu na výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklady spojené s léčením, i za věcnou škodu. Náhrada za  ztrátu na výdělku   po dobu  pracovní neschopnosti   přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody způsobené  pracovním úrazem   nebo nemocí z povolání a plnou výší náhrady mzdy nebo platu a  plnou výší nemocenského. Náhrada za ztrátu na výdělku přísluší zaměstnanci do výše jeho průměrného výdělku před vznikem škody i za dobu, kdy mu v době prvních 3 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti nenáleží nemocenské nebo kdy mu nepřísluší náhrada mzdy nebo platu.

Odškodnění výše bolesti se určuje podle sazeb bodového ohodnocení stanoveného v přílohách vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 440/2001 Sb., a to za bolest způsobenou škodou na zdraví, jejím léčením nebo odstraňováním jejích následků; za bolest se přitom považuje každé tělesné a duševní strádání způsobené  škodou na zdraví   osobě, která tuto škodu utrpěla. Bodové ohodnocení  škody na zdraví  se pak vymezuje v lékařském posudku. O vyhotovení posudku můžete požádat ošetřujícího lékaře.

Pokud řešení celé věci se zaměstnavatelem není možné, můžete svůj nárok vůči zaměstnavateli uplatnit žalobou u soudu. Doporučujeme Vám obrátit se na advokáta.

Omlouváme se za pozdní zodpovězení dotazu, je to zapříčiněno zahlcením poradny dotazy.

Vaše Férová nemocnice

8.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS