Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz mimo prostory zaměstnání

Prosím o sdělení odpovědi na tento dotaz: Pracuji u zemědělského družstva. Dne 15. 6. 2010 utekly spolupracovníkům 2 krávy. Byla jsem zavolána na pomoc. Kráva mě přitom, jak jsme ji chtěli vyhnat z cizího pozemku, nabrala. Bylo to mimo pozemek družstva. Zootechnička mne po odchytu 1. krávy odvezla do nemocnice, kde si mne nechali a vystavili PN s označením pracovní úraz. Do kdy jsou z práce povinni se mnou sepsat zápis co a jak? Po třech dnech mne pustili z nemocnice, v práci to ví, manžel je informoval, ale vypadá to, že dělají mrtvého brouka. Domnívám se, že já osobně jsem nic neporušila, snažila jsem se odvrátit další škody a nebezpečí, tak jestli můžou říct, že to není pracovní úraz, protože si za to můžu sama a protože se to nestalo na pozemku statku. Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

poradna Férové nemocnice se zabývá medicínským právem a právy pacientů. Váš dotaz bohužel do této oblasti nespadá - jde o pracovněprávní otázku. Přesto se pokusíme stručně odpovědět.

Pracovním úrazem je poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Není tedy důležité, zda k úrazu došlo na pozemku Vašeho pracoviště nebo mimo něj, ale zda k němu došlo při plnění pracovních úkolů. Zaměstnavatel se navíc ve Vašem případě pravděpodobně ani nemůže zprostit odpovědnosti, protože jste pracovní úraz utrpěla při odvracení škody hrozící zaměstnavateli.

Vaší povinností bylo úraz bezodkladně nahlásit, pokud to dovoloval Váš zdravotní stav. Pokud Vaše pracovní neschopnost nepřesáhla 3 dny, měl by být Váš úraz zapsán jen v knize úrazů. Záznam o pracovním úrazu se sepisuje jen při pracovní neschopnosti delší než 3 dny. Dále je na Vašem zaměstnavateli, aby prošetřil, zda jde o pracovní úraz a úraz ohlásil příslušným orgánům. Zaměstnavatel je rovněž povinen způsob a rozsah náhrady škody projednat s příslušným odborovým orgánem a se zaměstnancem.

Zkuste si tedy promluvit se zaměstnavatelem, jak bylo postupováno ve věci Vašeho pracovního úrazu. Pokud by Vám zaměstnavatel odmítal nahradit škodu dobrovolně, nezbývalo by Vám, než se obrátit na soud.

Pro konkrétnější informace se můžete zkusit obrátit na některou z neziskových organizací, které se zabývají pracovním právem. Některé z nich najdete například zde.

Vaše Férová nemocnice

22.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS